26 millió forintot csalt ki egy telefonos csaló gyanútlan áldozatából

pénz, illusztráció
A kép illusztráció!
Vágólapra másolva!
Egy férfi telefonon hívta gyanútlan áldozatát, akit rávett, hogy egy mobil alkalmazáson keresztül adja meg a bankkártya adait, amivel 26 millió forintot tudott kicsalni keszthelyi áldozatából. A pénzt ezután több számlára utalta, miközben még telefont is tudott venni a több millió forintból. Később kiderült, a férfinek két másik társa is segített a csalásban. A rendőrség ezután nyomozni kezdett, és azonosították az elkövetőket.
Vágólapra másolva!

Márciusban egy ismeretlen telefonáló egy pénzintézet nevében vette rá keszthelyi áldozatát arra, hogy töltse le az AnyDesk alkalmazást a telefonjára, és abban adja meg az adatait. Mivel a gyanútlan áldozat ezt megtette az ismeretlen hívónak,

ezért az 26 millió forintot tudott ellopni a bakszámlájáról. Ezután a pénzt a csaló négy különböző bankszámlára utalta át, majd az összeg nagy részét felvette és valutára váltotta.

A pénzből két új, drága telefont is tudott venni. 

A nyomozók a pénz útját megvizsgálták, így eljutottak a csalóhoz, aki egy 26 éves Bábonymegyeren élő férfi, akinek négy stróman segített a csalásban. Április 22-én a nyomozók a csaló banda házaiban tartottak kutatást, ahol informatikai eszközöket és iratokat foglaltak le.

 A vagyonvisszaszerzés érdekében pedig 8 millió forintot zároltak. 

A rendőrség tovább nyomoz az ügyben, ugyanis úgy gondolják, több társa is lehet a férfinak.

Az online csalásban megbízóként résztvevő I. Gábort és a strómanokat pénzmosással gyanúsítják, emiatt a fiatal férfit őrizetbe vették és kezdeményezték a letartóztatását. 

pénz, illusztráció
A kép illusztráció!
Fotó: Pixabay.com 

Egy csaló nő közel 50 embert vert át hamis hirdetésekkel 2020 szeptembere óta. Az interneten kínált eladásra különböző használati tárgyakat - fúrógépeket, ruhákat, játékokat – úgy, hogy azok valójában nem voltak nála, sőt a hirdetésekhez internetről letöltött képeket használt. A nő emellett álnevet és hamis profilképet használt, hogy ne bukjon le. A nő a vevőktől előre utalással kérte a megrendelt termékek előlegét, árát és bizonyos esetekben a postaköltségét. A csaló akkor bukott le, mikor egy esztergomi vásárló egy műkörömépítő csomagot szeretett volna rendelni, míg egy tatabányai férfi állványos fúrógépet vett, azonban egyikük sem kapott semmit az előre utalásért cserébe, ezért mindketten feljelentést tettek a rendőrségen. A nő ellen az ügyészség felfüggesztetett fogházbüntetést javasol. 

Ugyanilyen módon csalt ki pénzt egy év alatt közel 300 embertől egy 20 év körüli férfi, akinek egy társa is segített a csalásokat elkövetni. Mivel a férfi társa segített a csalásból származó pénzeket fogadni, ezért őt pénzmosással gyanúsítják. 

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.