Hidvéghi Balázs: Komoly pénzügyi visszaélés gyanúja merült fel a Lánchíd felújítása kapcsán

Vágólapra másolva!
A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) pénteken közzétett jelentése alapján komoly pénzügyi visszaélés gyanúja merült fel a Lánchíd Budapest által elvégzett felújítása kapcsán - közölte pénteki fővárosi sajtótájékoztatóján Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének kampányfőnöke.
Vágólapra másolva!

Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke emlékeztetett arra, hogy a Lánchíd felújítását a Városháza hitelből finanszírozta, ennek felhasználását ellenőrizte a Kehi.
    Elmondása szerint a Városháza az előző főpolgármester, Tarlós István által letárgyalt, kedvezőbb szerződés helyett egy csökkentett műszaki tartalmú, de 5,5 milliárd forinttal drágább megállapodást kötött az A-Híd Zrt.-vel a Lánchíd felújítására.
    Az új szerződésben például a felvehető előleget ötvenszeresére emelték a korábbi megállapodáshoz képest - jegyezte meg.
    Felhívta a figyelmet arra is, hogy az A-Híd Zrt. rendszeresen utalt pénzeket a Sunstrike Hungary Kft.-nek, amelynek vezetője, Vig Mór ma már előzetes letartóztatásban van.
    A Kehi-jelentés világosan kimondja: 

az utalások és a készpénzfelvételek sorrendje, illetve a Városházától a beruházóhoz érkezett kifizetések között időbeli összefüggés fedezhető fel

- hangsúlyozta.
    Amikor az A-Híd Zrt. a Sunstrike Hungary Kft.-nek összegeket utalt át - összesen 1,5 milliárd forintot, a Lánchíd felújítását közvetlenül megelőzően, illetve a beruházás alatt -, akkor ezeket az átutalásokat szinte azonnal felvették készpénzben - közölte.
 

    Hidvéghi Balázs szerint jogosan merül fel tehát a kérdés: 

miért került egy csökkentett műszaki tartalmú megállapodás többe, miért volt szükség ilyen óriási összeg átutalására a Sunstrike Hungary Kft. számára, miért kellett ezeket a pénzeket azonnal felvenni, és mi lett velük, hol van a pénz?


    Jogos az az igény, hogy Karácsony Gergely főpolgármester álljon ki és adjon világos választ ezekre a kérdésekre - szorgalmazta Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke.