Karácsony Gergely gyalázatos hídpénzbotránya: KEHI jelentés bizonyítja, hogy a Városháza pénzét vették fel

Karácsony Gergely, Lánchíd, Tüttő Kata, botrány
Vágólapra másolva!
Közel 1,4 milliárd forintot vett fel két ügyvéd a hídpénzbotrányba keveredett Sunstrike Hungary Kft.-től - többek között ez derült ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pénteken nyilvánosságra hozott jelentéséből. A KEHI jelentése alapján megdőlt Karácsony Gergely korábbi védekezése.
Vágólapra másolva!

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a Lánchíd felújításával kapcsolatban többek között megállapította, hogy 1 330 119 759 forint átutalás történt a Sunstrike Hungary Kft. részére, amely cég ügyleteivel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást folytat. 

A megismert adatok alapján azonban látszott, hogy az A-Híd Zrt. három alkalommal (2020. november 4., 2020. december 9. és 2021. január 19. napján) már a fővállalkozási szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat a Sunstrike Hungary Kft. részére, de már az első átutalás is időben összefügg a közbeszerzési eljárás 6 folyamatával.

A KEHI szerint az A-Híd Zrt. ugyanis első alkalommal a Lánchíd-projekt kapcsán kiírt közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontását (2020. október 28. napja) követő egy héttel teljesített átutalást a Sunstrike Hungary Kft. részére 71 648 320 forint összegben. A jelentésből kiderült, összesen 1 545 064 719 forint került átutalásra. 

A Sunstrike Hungary Kft. a bevételeiből összesen 1 509 716 000 forintot utalt tovább két ügyvéd részére, akik közül egy vele azonos épületben rendelkezett irodával. 

Az átutalt összegből – a tranzakciók időpontja és összege alapján beazonosítható módon – 1 343 174 000 forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek. 

Az utalások és a készpénzfelvételek sorrendje, illetve a beruházóhoz érkező kifizetések között időbeli összefüggés fedezhető fel.

Az alábbi táblázatban láthatják a készpénzfelvételek pontos időpontját és összegét is. 

 
 
 
 

A hídpénzbotrány

Mint arról korábban beszámoltunk, május 10-én folytatódik a bíróságon Vig Mór és társai pere. A hídpénzbotrány kulcsfiguráját megközelítőleg negyvenrendbeli csalással vádolják. A bírósági eljárásban Vig esetében tavaly februárban már nem jogerősen döntés született; az exügyvédet, miután mindent beismert, két év börtönbüntetésre ítélték, aminek végrehajtását öt év próbaidőre felfüggesztették. 

karácsonygergely, Karácsony Gergely, Lánchíd
Egyre nagyobb bajban vannak Karácsonyék - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szökésben az egyik vádlott

Az ítéletet azonban a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte, azzal az indokkal, hogy a sértettek tekintetében a polgári jogi igényről nem döntött az elsőfokú bíróság, amit pótolni kell. Vig ügye így visszakerült elsőfokra, majd a bíróságon a férfi pár hónapja újra elismerte a bűnösségét. A gyors ítélet azonban ezúttal elmaradt, Vignek további tárgyalásokon is részt kell vennie.

A praxisától már eltiltott ügyvédnek van két vádlott-társa is, egyikük büntetett előéletű, ráadásul rengeteg csalási ügye miatt jelenleg is szökésben van, nemzetközi körözés van kiadva ellene.

Rengeteg sértett, hetvenmilliós csalás

A bűnügy szálai egészen 2018 szeptemberéig nyúlnak vissza, onnantól kezdve Vig és két barátja a vád szerint szervezetten, több mint fél éven keresztül összesen harminckét sértettet tévesztettek és károsítottak meg, valamint további nyolc személyt kíséreltek meg becsapni. A csaláshoz kellett egy ghánai cég, egy kitalált történet egy dúsgazdag, ám valójában nem létező befektetőről, valamint sok hiszékeny ember. A bűnszövetség a vádirat szerint több mint hetvenmillió forinthoz jutott csalárd módon, illetve további tizenhatmillió forintot is megkíséreltek megszerezni. 

Egyes károsultak a kicsalt összegeket közvetlenül Vig ügyvédi letéti számlájára utalták, a pénzeket pedig a jogász pár órával az utalások után az irodájához közel eső ATM automatából fel is vette. Viget a csalási botrányán kívül a múltban már más ügyekben is „elővették”, a súlyos testi sértés kísérletétől a vesztegetésig bezárólag. 

Hídpénzbotrány

Szintén Vighez, továbbá egy másik ügyvédhez, Hegedüs Dánielhez köthető a baloldal egyik nagy korrupciós ügye, a hídpénzbotrány is. Az előzményekről annyit érdemes felidézni, hogy Vig Mórt (aki Vig Dávid Amnesty-vezér testvére) tavaly novemberben vették őrizetbe, majd tartóztatták le, miután belebukott egy sok száz milliós számlagyárba. 

Ennek az eljárásnak a keretében tartottak tavaly év végén házkutatást Hegedüsnél, valamint a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is. 

Később az is nyilvánosságra került, hogy az A-Híd 2020 novembere és 2022 júliusa között 1,4 milliárd forintot utalhatott Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből a tetemes összegből a médiában megjelent információk szerint továbbutaltak kilencszázmillió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára.

A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

Baloldali politikusok zsebébe vándorolt a hídpénz?

Miután a több más bűncselekménnyel is összefüggésbe hozott Vig Mórt egy jogerős ítélete miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától, bevonták Hegedűst is az ügyletekbe, aki a Mandiner értesülései szerint a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.

Ezzel Vig és Hegedűs (akinek ráadásul papíron nem volt köze a Sunstrike-hoz) csaknem másfél milliárd forintnyi Lánchíd-pénzhez juthatott hozzá. A legfontosabb kérdés persze az, hogy mi lett a pénz sorsa. Bajnai Gordon korábbi bizalmasa erre adott egy megdöbbentő magyarázatot, miszerint a hídpénzből baloldali politikusokat fizettek le. 

karácsonygergely, Karácsony Gergely
Karácsony Gergely korrupciós botránya továbbgyűrűzik

Megdőlt Karácsony védekezése

Visszatérve a Hegedüs-féle pénzfelvételekhez, azokra 2022. március vége és 2022. július közepe között került sor, ez az időintervallum pedig cáfolja Karácsony Gergely eddigi védekezését a botránnyal kapcsolatban. A főpolgármester korábban ugyanis azzal érvelt, hogy időben nem estek egybe Vig Mór és az A-Híd Zrt. közötti pénzáramlások és a Lánchíd felújítása. Persze, ez az okfejtés már korábban, Vig Mór esetében sem állta meg teljesen a helyét, de Hegedüs Dániel már egy az egyben a Lánchíd felújítása idején vette fel a cégtől érkező félmilliárd forintnyi pénzt.

Ötmilliárdos drágulás

Sok kérdést felvet a Lánchíd-tender látványos megdrágulása is, ugyanis az A-Híd Tarlós István regnálása alatt jóval olcsóbban vállalta a munkát. Az önkormányzati választások után azonban Karácsonyék már ötmilliárddal drágább szerződést kötöttek, ráadásul majdnem hatvanszorosára, több mint négymilliárd forintra emelték a Tarlós alatt zajló projekthez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért ugyanakkor megfelezték.