Ezek a legjobb tanácsok a hőség ellen

Vágólapra másolva!
Elkezdődött a nyár itthon is! A hétvégén közel negyven fokos hőség érheti el hazánkat, a kánikulára pedig nem árt felkészülni! Összegyűjtöttünk pár apró praktikát, amellyel könnyedén lehűtheti lakását!
Vágólapra másolva!

A hétvégén berobban a meleg Magyarországon is, amely előreláthatóan sokáig kitart. Nincs annál rosszabb, mint amikor annyira meleg lesz a lakásunkban, hogy a hőmérsékletet már nem lehet elviselni és szenvedünk tőle. Ilyenkor jó, ha csak izzadunk, de akár hőgutát is kaphatunk. 

A kánikula idén már június végén berobbant: szerdán 36 Celsius fokot is mértek, és ez még csak a kezdet!  Érdemes erre felkészíteni a lakásunkat is.

 

A négy fal között is veszélyes a hőség

Az otthonunk a béke szigete, ahova rendszerint egy fárasztó nap után pihenni vonulunk vissza, viszont ha a hőség átveszi az irányítást, akkor ügyes trükkökkel kiűzhetjük azt a lakásunkból. A Borsnak a díjnyertes háziorvos, dr. Mangó Gabriella árulta el a hét legjobb módszert, amivel jó eséllyel lehűthetjük magunkat.

A háziorvos szerint nemcsak a lakáson kívül, a négy fal között is veszélyes tüneteket okozhat a kánikula, ami különösen igaz az emeletes házakban, panelokban élőknél. 

Néhány egyszerű praktikával hűvösebb lehet az otthonunk kánikula idején.
Fotó: Fotó: antoniodiaz /  Shutterstock 

Ha nagy kánikula van, akkor otthon úgy felforrósodhat a levegő, hogy hőgutát kaphatunk. Szédülés, hányinger és látászavar is kialakulhat

– mondta a doktornő aki arra figyelmeztet, hogy ilyenkor azonnal forduljunk orvoshoz.

Fontos a hidratálás - Képünk illusztráció!
Fontos a hidratálás - Képünk illusztráció!
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / Monika Skolimowska

Előzze meg a rosszul létet ezzel a top 7 tuti tippel!

  1. Jó megoldás a vizes borogatás. Egy kendőt, törölközőt vizezzünk be és borogassuk vele a csuklónkat, bokánkat, mellkasunkat negyed óráig. Egész nap viszont ne járkáljunk vizes ruhában!
  2. Örök klasszikus a klíma élesítése, de csak csínján vele! A túlzott használata megfázást okozhat. A lakást maximum 25 fokra hűtsük le, ha kint 30 foknál melegebb van.
  3. A ventilátor is jó megoldás, csak úgy helyezzük el a lakásban, hogy körkörösen, felfelé mozogjon a levegő, ne közvetlenül ránk fújja azt. Ha még jobb hatást akarunk elérni, helyezzünk a kosarára egy nedves ruhát, mert a vízzel a hőérzet javítható.
  4. Napi öt-hat liter vizet is érdemes meginni a nagy hőségben, amelyből legalább egy liter ásványvíz legyen, így az izzadással elvesztett ásványanyagot vissza tudjuk pótolni. A kánikulában otthon a zacskós levest is elővehetjük a konyhafiókból, hogy a sót pótoljuk a szervezetben, és kivételesen megengedett a sós nass: ropit, pereceket is fogyaszthatunk.
  5. Este, amikor lehűl a levegő, szellőztessük át a lakást, nappal pedig ott, ahonnan besüt a nap, árnyékoljunk!
  6. Öltözzünk lazán, lógjon rajtunk a bő ruha, hogy a levegő átjárhassa, és iktassunk be sziesztát, mert a szervezetet megterheli a meleg.
  7. Ha otthon vagy a hőségben, naponta többször állj a tus alá, és langyos vízzel frissítsd fel magad.

Veszélyes a napon tartózkodni

Érkezik a hőség hazánkba is. Két hete a Dél-Dunántúlon már nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó mértékű UV-B sugárzásra figyelmeztettek

Az Origo már korábban is összeszedte a legfontosabb tippeket a meleg elleni védekezéshez, hogyan viseljük el a kánikulát, illetve mire figyeljünk, hogy a lehető legkönnyebben vészeljük át az extrém hőség hatásait.

Európa más részein már tombol a hőség

Rendkívül meleg levegő árasztotta el az Égei-tenger térségét, így Görögországban és Nyugat-Törökországban is az idei év legmagasabb hőmérsékleti értékeit mérték. 

Görögországban több helyen 42, 43 fokig melegedett fel délutánra a levegő, összesen pedig több mint 50 mérőállomáson mértek 40 fokot meghaladó maximumokat. A pokoli hőség miatt még az Akropoliszt is bezárták Athénban.

Eközben az Égei-tenger keleti oldalán még ennél is melegebb volt, Törökország nyugati régióiban 42, 45 fokos csúcsértékek is előfordultak. Törökországban tavaly megdőlt a melegrekord, 49,5 fokos hőmérsékletet mértek a nyugat-törökországi Eskisehir tartomány Saricakaya körzetében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!