Putyin egy nagyobb háborúban veti be a rettegett csúcsfegyvert, már készül rá

Az orosz T-14 Armata tank
Fotó: Sputnik via AFP/Evgeny Odinokov
Vágólapra másolva!
A háború kezdete óta rendszeresen jelennek meg hírek arról, hogy Oroszország bevetette Ukrajnában a legfejlettebb T-14 Armata névre keresztelt tankját, azonban az orosz védelmi minisztérium ezt sosem erősítette meg. Most viszont a Rostec állami vállalat megszólalt az ügyben.
Vágólapra másolva!

Szergej Csemezov, a Rostec első embere szerint a T-14 Armata valóban a világ legjobb tankja, de ennek ellenére nem fogják bevetni a különleges műveleti térségben, vagyis Ukrajnában. Elmondása szerint ez a típus rendkívül drága, így Moszkvának sokkal egyszerűbb olcsóbb tankokat küldeni a bevetésre, ugyanakkor leszögezte, hogy 

az Armata tankok már aktív szolgálatot teljesítenek az orosz hadseregben. 

Moszkva Csemezov elmondása szerint főleg T-90-es tankokat vesz és használ Ukrajnában, mivel ezek az Armatánál lényegesen olcsóbbak és a legelterjedtebb típusról van szó a világon, így könnyű a beszerzése is. Hozzátette, hogy Ukrajnában jelenleg az olcsóbb tankokra van szükség, így teljesen logikus, hogy az orosz hadsereg ezekből vásárol be és ezeket küldi a különleges műveleti térségbe. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök is arról beszélt korábban, hogy az hadiiparnak az T-90M-es Proriv tank továbbfejlesztett változatán kell dolgoznia,

hiszen ez a világ legjobb tömeggyártott tankja, ezzel kapcsolatban pedig az orosz és az ukrán katonák is egyetértenek. Mindez azt jelzi, hogy az Armata tankokat Moszkva túl értékesnek tartja bevetni az ukránok ellen, ezt a modellt valószínűleg egy fejlettebb hadsereg ellen tartogatják, részben azért, mert rendkívül drága.