Oroszország rakétákkal támadta Ukrajnát és előretört Urozsajnoje közelében

Események

Mariupol, Ukrajna
Egy munkás orosz zászlót rögzít a frissen felújított mariupoli víztorony tetejére - háttérben a Szent Szűz oltalma székesegyház
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 785. napjáról.

 

04:23
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:33
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. április 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 5072 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4389 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 43 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:41
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

17 halott, 60 sebesült

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij az Európai Tanács rendkívüli ülésén beszédet mondott, amit a Csernyihiv elleni orosz támadásról szóló beszámolóval kezdett: 17 ember meghalt, több mint 60 megsebesült. Néhány ház megsérült, egy kórház és egy szálloda megsemmisült. Jelenleg is dolgoznak a kutató-mentők, hogy a romok alatt rekedt embereket a felszínre hozzák.

05:27
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Légvédelem

Az ukrán elnök az Európai Tanács tagjaihoz szólva azt mondta, hogy országának sajnos nincs olyan erős légvédelme, mint Izraelnek, pedig az itt élők élete is ugyanolyan értékes, mégsem tudják őket kellően megvédeni.
"Olyan speciális rendszerekkel lehetne megvédeni Ukrajnát, mint a Patriot, az IRIS-T, a SAMP-T, és a NASAMS. Önök ezekkel rendelkeznek, nekünk pedig szükségünk van rájuk Ukrajnában!" - mondta Zelenszkij.

06:34
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Fegyverek, szankciók

A légvédelem megerősítése mellett a katonák fegyver- és lőszerellátásának biztosítása a legfontosabb harctéri feladat, az Oroszország elleni szankciók szigorításával és szigorú betartásával pedig a háború kezdeményezőjének gazdaságára kell érzékelhető hatást gyakorolni. Oroszország minden vesztesége Ukrajnát erősíti - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a már megkötött fegyver- és lőszerszállítási megállapodások végrehajtását kérte az uniós vezetőktől.

07:10
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Amerikai miniszter bírálta a késedelmet

Az Egyesült Államok pénzügyminisztere bírálta a Képviselőházat az Ukrajnának nyújtott segélyek késleltetése miatt. Janet Yellen találkozott Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel és Szerhij Marcsenko pénzügyminiszterrel a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tavaszi ülésén tartott ukrajnai konferenciát követően.
Megvitatták Ukrajna globális pénzügyi támogatását, Kijev reformjának előrehaladását és Oroszország kártérítési kötelezettségét.
Yellen asszony kijelentette, hogy az Egyesült Államok monetáris támogatása "kritikusabb, mint valaha", és "elválaszthatatlanul összefügg Ukrajna sikerével a csatatéren és a kormány azon képességével, hogy alapvető szolgáltatásokat nyújtson a népének".

08:00
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Tegnapra kell a pénz

Ukrajna miniszterelnöke azt mondta a BBC-nek, hogy "harmadik világháború" lesz, ha Ukrajna elveszíti konfliktusát Oroszországgal, miközben sürgette az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy fogadja el a régóta elakadt külföldi segélytörvényt.

"Tegnap van szükségünk erre a pénzre, nem holnap, nem ma. Ha nem védjük meg... Ukrajna elbukik." - tette hozzá Denisz Smihal.

Volodimir Zelenszkij elnök tavaly azt mondta, hogy ha Oroszország megnyeri a konfliktust, akkor legközelebb megtámadhatja Lengyelországot, kiváltva a harmadik világháborút. A Kreml tisztviselői nyugati rémhírterjesztésnek titulálták az állítást.

08:50
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Szombaton szavaznak

Az Egyesült Államok képviselőházának elnöke, Mike Johnson bejelentette, hogy szombaton szavaznak a Szenátusban két hónapja elfogadott 95 milliárd dolláros segélycsomag egyes elemeiről, amiből Ukrajnának 61 milliárd dollárt szánnak.
Joe Biden amerikai elnök a bejelentés után azt mondta, hogy azonnal aláírja majd a törvényjavaslatot, hogy üzeneje a világnak: kiállnak a barátaik mellett.

09:37
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna mellett az Európai Tanács

Az uniós tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy sürgősen, légvédelmi eszközök, tüzérségi lőszerek és rakéták átadásával kell biztosítani Ukrajna védelmének megerősítését - tájékoztatott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az informális uniós csúcsértekezlet első munkanapja után.
A tagállami vezetők üdvözölték azt a javaslatot, mely szerint az uniós bankokban befagyasztott orosz vagyonból származó kamatbevételeket Ukrajna javára kell felhasználni, és a vonatkozó intézkedés mielőbbi elfogadására szólítottak fel.

10:44
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

NATO-főtitkár: Több fegyvert Ukrajnába!

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg azt mondta a tagországoknak, hogy tovább kell feszíteniük készleteiket Ukrajna támogatása érdekében. „Ha a szövetségesek választhatnak a NATO képességcéljainak teljesítése és az Ukrajnának nyújtott több segély között, az üzenetem egyértelmű: küldjünk többet Ukrajnának!” – mondta.
 

11:33
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij megerősítette az orosz reptér megtámadását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy az ukrán hadsereg megtámadta Dzsankoj orosz repülőterét a megszállt Krím-félszigeten. Nem hivatalos források szerdán Ukrajnából és Oroszországból is robbanássorozatról számoltak be a bázison.
„Köszönöm, harcosok. Köszönöm a pontosságodat. Köszönöm Szirszkij főparancsnoknak, hogy megszervezte ezt a műveletet” – mondta Zelenszkij. Az elnök napi videójában köszönetét fejezte ki a katonáknak, akik „különleges műveleteket, különösen fontos, rendkívül jelentős műveleteket szerveztek, amelyek megsemmisítik az orosz hadsereg felszerelését, harci infrastruktúráját”.

12:15
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások hallatszottak Hmelnyickijben

Helyi idő szerint hajnali fél 1 körül robbanások hallatszottak Hmelnyickij megyében – jelentette a Suspilne. Az éjszaka elején az ukrán légierő arra figyelmeztetett, hogy egy csoport orosz shahed típusú drón közeledik a térséghez.

12:59
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás történt Voronyezsben

Éjszaka Voronyezs térségét egy ukrán drón támadta meg. A régió kormányzója arra kérte a lakosokat, hogy ne közelítsék meg és ne érintsék meg a drón töredékeit ha megtalálják. Azt is tanácsolta, hogy figyelmeztessenek másokat a lehetséges veszélyre, és tájékoztassák a biztonsági erőket a dróntörmelékek felfedezéséről.

13:39
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszorszg Beriszlavot támadta

Az orosz csapatok rakétatámadást indítottak az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ellenőrzése alatt álló Beriszlav ellen – írja a RIA Novosztyi.

14:18
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Rakéták és drónok több orosz régió felett

Az orosz légvédelmi rendszerek 2 Tocska-U rakétát, 19 rakétát, és 20 drónt semmisítettek meg Belgorod, Voronyezs és Rosztov régiók felett - jelentették az orosz védelmi minisztériumnak.

 

14:45
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Éjjel Oroszország Belgorodot támadta

Két ember megsérült az éjszakai ágyúzás során Belgorod régiójában – jelentette be a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov.

15:18
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelem három drónt semmisített meg Rosztovban

Az orosz légvédelem három drónt lőtt le a rosztovi régió területe felett – jelentette be Vaszilij Golubev kormányzó a Telegram csatornáján.

16:09
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna kórházat ágyúzott Gorlovkában

Az ukrán katonák szándékosan lőttek egy kórházat Gorlovka központjában – jelentette a DPR vezetője, Denisz Pusilin a Telegram csatornáján.

„Nyolc civil megsebesült, köztük egy gyerek – áll a közleményben.

17:07
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán hírszerzés főnöke reméli, hogy folytatódnak a támadások oroszországi területeken

Az ukrán katonai vezetésnek van terve Oroszország katonai potenciáljának csökkentésére - szögezte le Kirilo Budanov, a katonai hírszerzés főnöke, reményét fejezve ki, hogy folytatódni fognak az oroszországi területek elleni támadások.

 "Olyan tervet javasoltunk, amely az orosz harci képességek csökkentését célozza. Ez sok területet lefed, mint például a hadiipar, a kulcsfontosságú katonai létesítmények, repülőterek, parancsnoki és irányító állások támadását" - fejtette ki az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének vezetője a The Washington Post című amerikai lapnak adott nyilatkozatában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett csütörtökön. 

Elmondta, hogy a tervek között több, határon átnyúló támadás szerepel, amelyet orosz önkéntesek hajtanak végre az ukrán hírszerzés támogatásával, valamint további dróncsapások. Szavai szerint Kijev célja, hogy az orosz lakossággal megértesse: Vlagyimir Putyin, a Kreml feje nem képes megakadályozni, hogy Oroszország belesodródjon a háborúba. "Ha mondjuk, Szentpéterváron vagy, és csak a tévében látod a háborút, mindig támogatni fogod annak folyatását. Az emberek viszont idegesek lesznek, amikor valamilyen létesítményt támadás ér az otthonuk közelében" - jegyezte meg.

18:03
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők orosz rakétavetőket és radarokat rongáltak meg a Krímben

Súlyosan megrongált négy rakétavetőt, három radarállomást és más eszközöket egy katonai repülőtér elleni ukrán támadás szerdán az Oroszország által annektált Krím félsziget északi részén - közölte csütörtökön az ukrán katonai titkosszolgálat.

A "megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott" eszközök között volt az Sz-400-as föld-levegő rakétarendszer négy rakétavetője és egy légvédelmi vezetési pont a dzsankoji légitámaszponton" - közölték a Telegramon.

A tájékoztatásban hozzátették, hogy a támadás következtében megrongálódott vagy megsemmisült repülőgépek számát még tisztázzák.
    

Több Telegram-csatorna is erős robbanásokról számolt be szerdán Dzsankojban. A Reuters brit hírügynökség a beszámolókat nem tudta független forrásból ellenőrizni. Oroszország részéről nem érkezett hivatalos kommentár.

19:19
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz támadás érte a kelet-ukrajnai Donyeck megyét

Legalább egy ember meghalt a kelet-ukrajnai Donyeck megye nyugati részében fekvő Szelidove településén az orosz erők támadásában - közölték csütörtökön az illetékes hatóságok.

Vadim Filaskin kormányzó a Telegramon arról számolt be, hogy orosz lövedékek házakat rongáltak meg, és felgyújtottak egy ipartelepet. Hozzátette, hogy két ember megsebesült Krasznohorivkában is, és több más települést is ért találat.

 

20:11
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek egy lengyel férfit, aki felajánlotta segítségét az orosz szakszolgálatoknak az ukrán elnök elleni merényletben

Az ukrán rendfenntartók a lengyel bűnüldöző szervekkel együttműködve őrizetbe vettek egy lengyel állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy felajánlotta segítségét az orosz titkosszolgálatoknak egy merénylet végrehajtásában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen - hozták nyilvánosságra hivatalos honlapjukon csütörtökön az ukrán főügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A nyomozás során megállapították, hogy a gyanúsított maga lépett kapcsolatba az orosz fegyveres erők parancsnokságának képviselőivel, és közölte velük, hogy kész az orosz katonai hírszerzésnek dolgozni.

Feladatai közé tartozott a lengyelországi Rzeszów-Jasionka repülőtér biztonságával kapcsolatos információk gyűjtése és továbbítása Oroszország felé. Ezekre az információkra azért volt szükség, hogy az orosz hírszerző szolgálatok merényletet terveljenek ki az ukrán elnök ellen, amelyet akkor hajtottak volna végre, amikor Zelenszkij Lengyelországban tartózkodik.

21:00
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt semlegesítettek a zaporizzsjai atomerőmű oktatási és kiképzőközpontja fölött

Ukrán drónt semlegesítettek a zaporizzsjai atomerőmű oktatási és kiképzőközpontja fölött - közölte a létesítmény sajtószolgálata csütörtökön a Telegram-csatornáján.

A tájékoztatás szerint a támadás következtében senki sem sérült meg, anyagi kár nem keletkezett. A központot legutóbb április 9-én érte támadás. Az erőmű sajtószolgálata arra figyelmeztetett, hogy az Enerhodar város és a zaporizzsjai atomerőmű ellen két hete felújult ukrán támadások veszélyt jelentenek az energiabiztonságra.


Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön azt hangoztatta, hogy a Nyugat és Ukrajna "nukleáris zsarolást" követ el Oroszország ellen azzal, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt követeli tőle, hogy engedje át a zaporizzsjai atomerőmű feletti ellenőrzést.

21:37
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Itt a legújabb orosz hadijelentés a háború állásáról

A csütörtöki orosz hadijelentés szerint az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán kedvezőbb állásokat foglalt el Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén. Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint 11 ukrán ellenroham hiúsult meg, közülük hét Avgyijivkánál, az ukrán hadsereg pedig a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt nap folyamán mintegy 940 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 590-en a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette meg az ukrán fegyveres erők Észak műveleti parancsnokságának irányítópontját, az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer két radarral felszerelt indítóállállását, az ukrán Donyeck műveleti és taktikai csoportosulás lőszerraktárát, a területvédelem 101. dandárjának fegyver- és üzemanyagraktárait, valamint két harckocsit, egy páncélozott harcjárművet, egy brit AS-90-es Braveheart önjáró és egy amerikai M777-es vontatott tarackot, két Tocska-U harcászati rakétát, cseh Vampire sorozatvetők 33 reaktív lövedékét, továbbá 191 drónt.

 

23:33
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadásra figyelmeztetnek Belgorodban

Dróntámadás veszélyére figyelmeztetnek Belgorodban

 – jelentette a város polgármesteri hivatala a Telegram csatornán.

00:35
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna számos régiójában is légiriadót rendeltek el

Légiriadót rendeltek el Ukrajna Odessza, Nyikolajev, Kirovograd, Dnyipropetrovszk és Harkov régióiban, valamint Zaporizzsja és Kherson régió ukrán ellenőrzés alatt álló részeire

 – derül ki az ukrán digitális minisztérium online térképének adataiból. 

04:47
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.