Oroszország rakétákkal támadta Ukrajnát és előretört Urozsajnoje közelében

Események

ukrajna, háború
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 784. napjáról.

 

04:19
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:24
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. április 16-án az ukrán-magyar határszakaszon 4481 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4028 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 30 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:29
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Elpusztítunk mindent

Napi videójában az ukrán elnök arról beszélt, hogy mennyire sikeres munkát végeznek az ukrán különleges szolgálatok, ezen belül is kiemelte az SSU felderítési osztályát, akik komoly sikereket értek el orosz radarállomások kiiktatásában. "Elpusztítunk mindent, ami Ukrajnának árt!" - mondta Zelenszkij.

05:23
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna - NATO

"Ukrajna kérni fogja az Ukrajna – NATO Tanács ülését, hogy megvitassák az égbolt védelmét, a légvédelmi hadviselés, a vonatkozó rendszerek és rakéták ellátását. Jelenleg aktívan dolgozunk azon, hogy júniusban eredményes legyen az első globális békecsúcs. Köszönetet mondunk mindazon vezetőknek és államoknak, akik ezen a héten kifejezték hajlandóságukat a svájci csúcstalálkozón való részvételre. Külön szeretném kifejezni hálámat Olaf kancellár úr erőfeszítéseiért, a vezetésért és a releváns nemzetközi kommunikációért – a Pekingtől kapott jelzésekért. 

Kína valóban segíthet abban, hogy helyreállítsuk Ukrajna igazságos békéjét és a nemzetközi kapcsolatok stabilitását. A svájci csúcstalálkozó valódi esélyt ad mindannyiunknak arra, hogy az Egyesült Nemzetek Alapokmánya, annak céljai és alapelvei valóban működjenek" - mondta napi videójában az ukrán elnök.

06:19
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház kivár

A Fehér Ház illetékesei azt mondták, hogy kivárnak, amíg a képviselőház elnöke, Mike Johnson nyilvánosságra nem hozza az Ukrajnának nyújtott segélyezési tervének részleteit. „Elsőre úgy tűnik, hogy a javaslat valóban támogatja, hogy segítséget adjunk Ukrajnának, segélyt Izraelnek, és szükség van forrásokra az indo-csendes-óceáni térségben az ottani eshetőségek széles körében is, de várjuk a részleteket, hogy valóban megítélhessük a javaslatot” – mondta John Kirby, Joe Biden munkatársa, nemzetbiztonsági szóvivő. 

07:09
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Mike Johnson ötletei

Mike Johnson elképzelése szerint szétszedné a Szenátus által már jóváhagyott 95 milliárd dolláros segélycsomagot és külön szavazásra küldené, majd vagy összefűzné, vagy elküldené külön-külön a Szenátusnak végső elfogadásra, esetleg továbbítaná a Fehér Háznak aláírásra.
Johnson most egy negyedik intézkedést készít elő, amely különböző, a republikánusok által preferált nemzetbiztonsági prioritásokat foglalna magában, például azt a tervet, hogy lefoglalnak amerikai bankokban lévő orosz pénzeket Ukrajna finanszírozására, és egy másikat, amely az Ukrajnának nyújtott gazdasági segélyt hitelekké alakítja.

07:45
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Kihasználják a késést

Az orosz erők kihasználják az amerikai segélynyújtás késedelmét, hogy átálljanak az egyéni pozíciókért folytatott harcról és ehelyett ismét a csatatéren manőverezzenek – figyelmeztetett az Institute for the Study of War.
„Ukrajna nem tudja megtartani a jelenlegi vonalakat az Egyesült Államok segítségének gyors újraindítása nélkül, különösen a légvédelem és a tüzérség terén, amelyet csak az Egyesült Államok tud gyorsan és nagyarányúan biztosítani. A légvédelem hiánya kiszolgáltatta az ukrán frontegységeket az orosz repülőgépeknek, amelyek most először dobják bombák ezreit az ukrán védelmi állásokra a háborúban. Az ukrán tüzérségi hiány 2022 óta először teszi lehetővé az oroszok számára páncélozott oszlopok használatát anélkül, hogy mérhetetlen veszteségeket szenvednének el.”

08:23
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

20 ország ígért lőszert

Petr Fiala cseh kormányfő elmondta, hogy 20 ország tett ígéretet arra, hogy összesen 500 000 tüzérségi lövedéket vásárol Ukrajnának Európán kívül az úgynevezett "cseh kezdeményezés" keretében.
A csehek márciusban közölték, hogy összesen mintegy 800 ezer lövedéket tudtak összegyűjteni Ukrajna számára a kontinensen kívül. Fiala szerint nincs ok arra, hogy az adományozók ne tudnának „egymillióval többet szállítani a következő 12 hónapban… Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a kezdeményezés nem egyszeri projekt. Célunk egy hosszú távú lőszer-ellátási rendszer létrehozása nehézfegyverek számára. Ez közvetlenül segít megváltoztatni a helyzetet a fronton.”

09:27
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij aláírta a mozgósítást

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij mozgósítási törvényt írt alá a csapatok létszámának növelése érdekében. A parlament honlapja szerint a törvényjavaslatot „az elnök aláírásával” kedden visszaküldték, miután a múlt héten megkapta a végleges jóváhagyást a képviselőktől. Az új törvény megszigorítja a kikerülőkre kiszabott büntetéseket, ösztönzi a hadkötelezettséget, és arra kötelezi a férfiakat, hogy katonai nyilvántartási adataikat naprakészen tartsák a hatóságoknál.

10:08
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

37 ezer ember eltűnt

Ukrajna közölte, hogy csaknem 37 000 embert azonosított, köztük katonai személyzetet, akiket nem találtak azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte a háborúját Ukrajnában.
 

10:43
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Dánia támogatást jelentett be Ukrajnának

Dánia 313 millió dolláros katonai segélycsomagot jelent be Ukrajnának. A legutóbbi segélycsomag forrásait Ukrajna tengeri képességeinek fejlesztésére, valamint drónokra és rakétaalkatrészek gyártására fordítják Hollandiával és Csehországgal együttműködve. 

11:20
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások a Krím-félszigeten

Robbanások történtek a megszállt Krím-félszigeten, Dzsankoj városában, a katonai repülőtér közelében. 

12:30
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Oroszország 13 települést támadott meg Szumiban, 1 ember megsebesült – jelentette a regionális közigazgatás április 16-án. 
 

13:08
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország delfineket vet be a fronton

A delfinek katonai célú kiképzésének története évtizedekre nyúlik vissza. Oroszország is képez ki delfineket a háborúban harci célokra, ez köztudott " - írja Alessandra Hay, a The Counteroffensive munkatársa. 

13:41
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisült egy orosz helikopter a szamarai légibázison

Az ukrán katonai hírszerző ügynökség (HUR) közlése szerint április 17-én megsemmisült egy Mi-8-as szállítóhelikopter az oroszországi Szamarában található Kryazh légibázison. 

14:17
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország nagyszabású támadást indított Csernyihiv ellen

Oroszország rakétákkal támadta meg Csernyihivet. Legalább kilenc ember meghalt, és további 20-an megsebesültek – közölte Vjacseszlav Csausz, Csernyihiv megye kormányzója.

15:01
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Kanada támogatást jelentett be Ukrajnának

Kanada 2024-es költségvetése 1,16 milliárd dollár védelmi támogatást javasolt Ukrajnának a következő öt évben – olvasható a kanadai kormány honlapján. 

15:29
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanószerrel felszerelt kamikaze drónt találtak egy erdőben

Egy helyi lakos a tveri régió egyik erdejében egy drónt talált, ami tíz kilogramm robbanóanyaggal volt felszerelve. Az orosz egységek semlegesítették ezt az ukrán pilóta nélküli légijárművet Kaljazinszkij körzetében – jelentették a helyi hatóságok.

16:07
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Átmenetileg leállt a forgalom két orosz reptéren

A nyizsnyekamszki repülőtér nem fogad és nem indít járatokat dróntámadás veszélye miatt. Átmenetileg bezárták a kazáni légikikötőt is – mondta a Rosaviatsia sajtótitkára, Artem Korenyako.

16:38
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások az orosz kikötőben

Odessza térségében a kikötői infrastruktúrát robbanások sújtották – írja a RIA Novosztyi. A helyszínen az utakat lezárták, és jelenleg csak a mentőket engedik át. Krivij Rihből szintén robbanásokat jelentettek. 

17:59
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Támadások Herszonban

Az elmúlt 24 órában az orosz csapatok Dnyepr csoportja precíziós csapásokat mért az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egységei ellen Herszon irányában- jelentette be a régió kormányzója, Vladimir Saldo Telegramon.

A támadás eredményeként az ukrán fegyveres erők mintegy negyven katonát, öt járművet és egy M777 tarackot veszítettek.

18:45
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország megállíthatatlanul tör előre

Kedvezőbb állásokat foglalt el az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán Kupjanszk, Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén - közölte az orosz védelmi minisztérium.

19:33
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Meghiúsult ukrán támadások és jelentős veszteségek

Az orosz hadijelentés szerint 15 ukrán ellentámadás hiúsult meg, közülük nyolc Avgyijivkánál, az ukrán hadsereg pedig a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt nap folyamán csaknem 1000 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 480-an a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett több lőszerraktárt - ezek egyike az Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű alakulaté volt -, két harckocsit, három páncélozott harcjárművet, egy amerikai M777-es vontatott tarackot, hat amerikai MGM-140-es ATACAMS operatív-harcászati rakétát, egy francia HAMMER irányított légibombát, továbbá 191 drónt.

20:03
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Svájc semleges marad

A svájci parlament alsóháza szerdán elutasította, hogy az ország csatlakozzon az Oroszország elleni gazdasági szankciók kikényszerítéséért felelős amerikai munkacsoporthoz.

A törvényhozás alsóházában 101 képviselő utasította el 80 támogató szavazat ellenében az előterjesztést. A munkacsoport célja, hogy befagyasszák, illetve elkobozzák olyan magán-, illetve jogi személyek vagyonát, akik vagy amelyek szankciós listára kerültek az Ukrajna elleni orosz agresszióval összefüggésben.

20:59
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Németországban találtak meg elhurcolt ukrán gyereket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyereket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán. 

21:26
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a csernyihivi áldozatok száma

Az észak-ukrajnai megyeszékhelyt, Csernyihivet ért reggeli orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma 14-re emelkedett és legalább 60-an sérültek meg - közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a Telegramon. A tárcavezető hozzátette, hogy a sérültek között legalább két gyerek van.

21:42
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Szlovákia garanciát kér Ukrajnától

Az Európai Tanács közelgő rendkívüli ülésén Szlovákia számára az lesz a legfontosabb, hogy garanciát kapjon arra, hogy az Ukrajnának nyújtandó katonai segítség kétoldalú megállapodás lesz - jelentette ki Robert Fico, szlovák miniszterelnök. A szlovák miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy a csúcstalálkozón az Ukrajnának szállítandó légvédelmi rendszerekről is szó lesz. Ezzel kapcsolatban rámutatott: Szlovákiának már nincs semmije, amit Ukrajnának adhatna.

22:34
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán elnök: kulcsfontosságú a légvédelem megerősítése

A nem szűnő orosz támadások okozta károk tükrözik Ukrajna kulcsfontosságú szükségletét, a légvédelem megerősítését - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, a brüsszeli EU-csúcson videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében - tájékoztatott az MTI.

Az Európai Tanács által közreadott beszédben az ukrán elnök hangsúlyozta: Ukrajnának nincs olyan szintű védekezési rendszere, mint amilyennel a partnerországok együttes erejének köszönhetően szinte az összes támadó rakétától és dróntól sikerült megvédenie Izraelt. 

Az ukrán égbolt és szomszédaink ege ugyanolyan biztonságot érdemel

 - fogalmazott. Minél nagyobbak Ukrajna csapásmérő képességei, annál hamarabb kényszerülnek az orosz megszállók elhagyni Ukrajna területét. Kénytelenek lesznek békén hagyni minden szomszédjukat és egész Európát - hangsúlyozta Zelenszkij, majd közölte, Oroszország már szinte az ország teljes hőenergia-termelési képességét tönkretette. Támadások értek a vízierőművek gátjait és berendezéseit, valamint a gázinfrastruktúrát. Oroszország továbbra is veszélyes játékot űz a Zaporizzsja atomerőmű biztonságával, és nem zárható ki, hogy a többi ukrán atomerőmű és elosztóhálózat infrastruktúráját is az orosz terror fenyegeti. Ezt csak légvédelem állíthatja meg, olyan speciális rendszerekkel, mint a Patriot, az IRIS-T, a SAMP-T, vagy a NASAMS - hívta fel a figyelmet.

 Sajnos még nem látjuk azt az egymillió tüzérségi lőszert, amiról az Európai Unió annyit beszélt

- fogalmazott Zelenszkij, majd hozzátette: néhány további ígéret sem valósult meg maradéktalanul, ami elsősorban abban látszik, hogy az ukrán hadsereg még várja a fronton szükséges katonai eszközöket.

Arra kérem önöket, hogy gyorsítsák fel a vonatkozó ígéretek és megállapodások végrehajtását egyebek mellett a fegyverek és lőszerek szállítására vonatkozóan

 - fogalmazott. Hozzátette: Ukrajnának szüksége van arra, hogy az Európai Unió teljesítse, amit ígért és az ukrán nép azt lássa, hogy Ukrajna közelebb kerül a teljes jogú uniós tagsághoz.
Az ukrán elnök szerint szigorítani kell az Oroszország elleni szankciókat, az uniós bankokban befagyasztott orosz vagyont pedig az életek védelmére kell felhasználni. Európának zéró toleranciát kell biztosítania mindennel szemben, ami Oroszországnak nyereséget hoz. 

Minden ország, mely korlátozza a kereskedelmet Oroszországgal, minden vám, mely megakadályozza az orosz áruk behozatalát, minden vállalkozás, mely elhagyja Oroszországot, békét és stabilitást biztosít Európában

 - tette hozzá beszédében az ukrán elnök.

23:20
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Önkéntes zászlóalj egy tagját tartóztatták le az oroszok

Őrizetbe vették az Oroszországban betiltott, Noman Cselebidzsikánról elnevezett ukrán önkéntes nacionalista zászlóalj egyik tagját Herszon régióban - írta a RIA Novoszty az orosz Nyomozó Bizottság regionális főosztályának közleményére hivarkozva. Az őrizetbe vett személy egy 66 éves  novoalekseevkai lakosa.

00:26
április 17, 2024
Vágólapra másolva!

Drónt lőttek le az oroszok

Ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem Voronyezs felett szerda este - írta a RIA Novoszty az orosz hatóságok tájékoztatása nyomán. A drón lezuhanása megrongált egy ipari épületet. Személyi sérülés nem történt.

04:42
április 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.