Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Brüsszel még a magyar EU-elnökség kezdete előtt megkezdi a tagsági tárgyalásokat Ukrajnával

orosz-ukrán háború
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Magyarország támogatja az EU bővítését, de többször figyelmeztetett egy háborúban álló ország felvételének veszélyeire, és hangsúlyozza, hogy ideológiai megfontolások nem játszhatnak szerepet – írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Az EU vezetői állítólag június végén, a magyar EU-elnökség kezdete előtt szeretnék elkezdeni a tagsági tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával – közölték brüsszeli diplomaták.

Magyarország támogatja az EU bővítését, de többször figyelmeztetett egy háborúban álló ország felvételének veszélyeire, és hangsúlyozza, hogy ideológiai megfontolások nem játszhatnak szerepet. Ahogy Orbán Viktor mondta, Magyarország álláspontja egyértelmű, teljesen értelmetlen, irracionális és helytelen döntés ilyen körülmények között tárgyalásokat kezdeni Ukrajnával – írja a The European Conservative.

Magyarország nem hajlandó megszavazni Ukrajna uniós és NATO-tagságát sem, amíg nem rendezik az etnikai kisebbségi jogok körüli kérdéseket.

Nem prioritása a magyar elnökségnek Ukrajna uniós csatlakozása

A Mandiner szerint Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és ukrán kollégája, Dmitro Kuleba januári kárpátaljai találkozója előzetes megállapodással zárult a magyar közösség nyelvi jogainak visszaállításáról, de érdemi lépések azóta sem történtek. Brenzovics László, a KMKSZ vezetője a The European Conservative-nak elmondta, hogy a magyar és ukrán tisztviselők között még mindig folynak a tárgyalások az ügyben.

Éppen ezek a fenntartások teszik valószínűtlenné, hogy a magyar vezetés az uniós elnökség alatt foglalkozni akar Ukrajna csatlakozásával.

Magyarország sürgetőbb témákra akarja összpontosítani a figyelmét, többek közt a migrációra. A magyar kormány részéről Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért és kommunikációért felelős államtitkár kedden kijelentette, hogy Ukrajna csatlakozása során sem lehet ideológiai alapon kivételeket tenni, a feltételek mindenkire egyformán vonatkoznak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről