Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Szijjártó Péter: A választók június 9-én megüzenhetik az őrültségeket beszélő politikusoknak, hogy elég

Vágólapra másolva!
Az emberek a június 9-i európai parlamenti választáson megüzenhetik az őrültségeket beszélő európai politikusoknak, hogy elég, és letehetik a voksukat a béke mellett - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ammánban.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a jordániai kollégájával, Ajmán Szafadival közös sajtóértekezletén arról számolt be, hogy mindkét ország olyan térségben található, amely rendkívül súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, miközben egyik sem okolható az őket körülvevő regionális feszültségekért.

"Egyikünket sem terheli semmi felelősség ezen konfliktusok kialakulásáért, mégis azok között vagyunk, akik fizetjük ezeknek a konfliktusoknak az árát" - mondta.

"Ebből a magyar embereknek jogosan van elegük. A magyar emberek békét akarnak, s az egész ország, az egész nemzet értetlenül áll azelőtt, hogy egyes európai politikusok rendkívül veszélyes őrültségeket beszélnek (...) Egyes európai politikusok katonákat akarnak küldeni Ukrajnába, más európai politikusok pedig nukleáris fegyverek bevetéséről fantáziálnak" - tette hozzá.

"Akármelyik teljesül, az világháborút fog jelenteni, és annak megint mi fogjuk fizetni az árát, azok, akik a fegyveres konfliktusok közvetlen környezetében élünk" - folytatta.

Közölte, hogy a június 9-i európai parlamenti választáson az emberek letehetik a voksukat a béke mellett, és ezzel "megüzenhetik az őrültségeket beszélő európai politikusoknak, hogy elég".

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter

"És elegünk van abból, hogy a mi bőrünkre tesznek veszélyes nyilatkozatokat. Elegünk van abból, hogy egész Európát, sőt az egész világot háborúba akarják sodorni. Elegünk van abból, hogy Ukrajna kapcsán szárazföldi katonai csapatok küldéséről és nukleáris fegyverek bevetéséről beszélnek" - sorolta. Szijjártó Péter ezt követően leszögezte, hogy a jelenlegi helyzetben felértékelődött a stabil, megbízható és kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködések jelentősége, márpedig a Magyarország és Jordánia közötti kapcsolat épp ekként jellemezhető. Kiemelte, hogy hazánk nagyra értékeli a közel-keleti ország szerepét a térségbeli stabilitás fenntartása, illetve a terrorizmussal és a szélsőségességgel szembeni küzdelem terén.

Úgy vélekedett, hogy az október 7-i izraeli terrortámadás egészen új korszakot nyitott a Közel-Keleten, a helyzet pedig biztonsági kockázatot jelent Európa számára is. Kifejtette, hogy a nemzetközi közösségnek az izraeli-palesztin konfliktus eszkalációjának megelőzésére, egy nyílt államközi háború kitörésének megakadályozására kellene összpontosítania.

"Mi Jordánia stabilitását, józan észre alapuló hozzáállását azért is tartjuk kulcsfontosságúnak, mert úgy látjuk, hogy az ilyen, józan észre alapuló politikák jelentik a reményt arra, hogy a béke egyszer még ide visszatérhessen a Közel-Keleten" - jelentette ki. "És természetesen el kell érnünk azt is, hogy soha többet a világon sehol ne ismétlődhessen meg olyan terrortámadás, amely október 7-én érte Izraelt" - fűzte hozzá.

Ugyanakkor arra is kitért, hogy mindent meg kell tenni a civilek megóvása céljából. Elfogadhatatlannak nevezte a humanitárius tevékenységek hátráltatását, és egyúttal felszólított a túszok minél hamarabbi szabadon engedésére. A miniszter méltatta Jordánia szerepét a menekültek ellátásában is, arra figyelmeztetve, hogy enélkül Európára zúdulna ez a több millió ember.

"Ezért mi azt gondoljuk, hogy Jordánia minden támogatást megérdemel Európából" - szögezte le, arról számolva be, hogy a közelgő magyar európai uniós elnökség alatt a kormány össze kívánja hívni az EU-Jordánia társulási tanács ülését, hogy megvitassák a további segítségnyújtás kérdését. Ezzel összefüggésben aláhúzta, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a problémákat kell importálni. A kormány ezen stratégiája keretében az elmúlt öt év során négymillió dollárnyi támogatást nyújtott Jordániában a menekültek ellátásához, és a munka eredményességének javítása érdekében a Hungary Helps program képviseleti irodát fog nyitni Ammánban - tájékoztatott. Közölte, hogy több megállapodást is aláírtak a látogatás során, az egyik értelmében évente négyszáz jordániai hallgató tanulhat ezután is évente a magyarországi egyetemeken. Emellett közös képzési programot indítanak a fiatal diplomaták számára, továbbá szorosabbra fűzik az együttműködést a környezetvédelem területén is, illetve ifjúsági együttműködésbe kezdenek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről