A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Elhagyta Baltimore-t a hídkatasztrófát okozó konténerszállító

Baltimore,hídomlás,áldozat,halál
Fotó: ABC News
Vágólapra másolva!
Kihajózott Baltimore kikötőjéből hétfőn az az óriás konténerszállító, amelyik műszaki hiba miatt tartópillérnek csapódva összedöntötte a több kilométer hosszú Francis Scott Key hidat márciusban.
Vágólapra másolva!

A csaknem 300 méter hosszú Dali kikötői kalauzok segítségével, saját motorját használva vágott neki az útnak, ami Virginia állam partvidékére vezet, ahol a nemzetközi kikötőben a súlycsökkentés érdekében lerakodnak róla mintegy 1500 konténert - olvasható a szövetségi parti őrség (Coast Guard) hivatalos közleményében, amely szerint a hatóság az utat végig biztosítja, mintegy fél kilométeres biztonsági zónát kialakítva a hajó körül. Ezt követően a norfolki nemzetközi hajózási terminál felé veszi az irányt, ahol további javításokat végeznek majd. A Dali fedélzetén van a 22 fős legénysége, valamint a helyreállításban résztvevő 6 szakértő is.

Hajnalban történt az ütközés

A Dali március 26-án a kora hajnali órákban teljes rakománnyal a fedélzetén a kikötőből való kihajózás után irányíthatatlanná vált, és a Patapsco-folyó torkolatában álló acélszerkezetű híd pillérjének csapódott. A több ezer tonna súlyú építmény pillanatok alatt összeomlott, részben a hajó fedélzetére. A több héten keresztül zajló mentési munkálatok eredményeként, a hajót fogva tartó acélszerkezetet május 20-án sikerült eltávolítani, ami után a hajót visszavontatták kisebb javításokra a kikötőbe. 

A katasztrófában a hídon dolgozó karbantartó munkások közül 6-an vesztették életüket, mindegyikük holttestét a vízből emelték ki, volt, akinek a maradványait csak hetekkel később találták meg.

Átvizsgálják a hidakat

A szerencsétlenség nyomán a baltimore-i központtal működő Johns Hopkins Egyetem szakértői csoportot hozott létre, amelynek a feladata, hogy megvizsgálja a hasonló, kikötői bejáratok felett ívelő hidak stabilitását, és azt, hogy azok miként reagálnának egy olyan becsapódásra, mint, ami a Francis Scott Key híd végét okozta.

Újjáépítik

Maryland állam kormányzója, Wes Moore azt ígérte, hogy a hidat újjáépítik, Joe Biden elnök pedig áprilisban arra tett ígéretet, hogy a munkára szövetségi forrásokból teremtik elő a fedezetet. Az autópálya szélességű utat hordozó híd 1977-es átadása óta meghatározó közlekedési útvonal volt Maryland államban, az újbóli megnyitását 2028-ra ígérik.

Baltimore kikötőjét a hídomlás miatt több hétre teljesen le kellett zárni, majd fokozatosan nyitották újra, teljes kapacitással május végén kezdhetett ismét üzemelni. 

A kikötői zárlat érzékelhető kiesést okozott az amerikai gazdaság számára, mert a keleti partvidék egyik meghatározó teherszállítási központjáról van szó, és ezrek maradtak átmenetileg munka nélkül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!