Elképesztő észt világháborús bejelentés

Vágólapra másolva!
Észtország a többi NATO-tagországnál gyorsabban pótolja lőszerkészleteit, az utóbbi két évben többet vásárolt ezekből, mint az azt megelőző 30 évben - közölte hétfőn Hanno Pevkur védelmi miniszter a Vikerhommik helyi rádióműsorban.
Vágólapra másolva!

A miniszter szerint az Egyesült Államokat leszámítva minden NATO-tagállam "súlyos lőszerhiánytól szenved". Ha azt nézzük, hogy az országok milyen gyorsan halmozzák fel a lőszereket, akkor Észtország kétség kívül a leggyorsabbnak bizonyul. 

Az utóbbi két évben már több lőszert szereztünk be, mint az utóbbi 30 év alatt

- tette hozzá Pevkur.

A tárcavezető rávilágított arra, hogy míg a 2022-2025-ös évekre szóló költségvetésekben 155 millió eurót (61 milliárd forint) terveztek elkülöníteni, addig a most júniusban elfogadott négyéves terv 1,55 milliárd eurót (613 milliárd forint) szán erre a célra. Hozzátette, hogy a kormány további 1,6 milliárd euró elkülönítését fontolgatja.

Tiina Uudeberg védelmi tervezési ügyekért felelős államtitkár június 6-án az ERR közszolgálati rádió honlapján megjelent interjújában arról beszélt, hogy 

a lőszerbeszerzésekre fordított összegek növelése miatt kénytelenek lesznek egyéb kiadásokat csökkenteni, 

így például elhalasztják a katonai távközlési és szállítmányozási eszközök beszerzését, illetve megkurtítják a haditechnikai eszközök karbantartására, valamint javítására szolgáló forrásokat.

Percről percre tudósításunkat az orosz-ukrán háborúról ITT olvashatja!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!