Így bujkált évekig Hollywood legnagyobb bankrablója

Scott Scurlock, dokumentum, film, netflix, bankrablás,
Fotó: © 2024 by ZUMA Wire Netflix
Vágólapra másolva!
Scott Scurlocknak évekig sikerült elkerülnie a letartóztatását, habár legalább 20 bankot kifosztott és mintegy 2,3 millió dollárt elrabolt. Kreatív és sikeres trükkjének köszönheti a "Hollywoodi Bandita" becenevét is.
Vágólapra másolva!

Scott Scurlock társaival pár év alatt mintegy 20 bankot rabolt ki, és 2 millió dollárt zsebelt be Washingtonban. A férfi az ismerősei intelligensnek, vonzónak, és csendesnek ismerték. A férfi 1955-ben született Virginiában, és itt is nőtt fel. Édesapja baptista lelkész volt, édesanyja pedig általános iskolai tanár. A szülőknek három gyermeke született, Scott volt közülük az egyetlen fiú. Habár az egész család mélyen vallásos volt, Scott mégis korlátok nélkül nevelkedett. Valójában kimagaslóan intelligens volt, de az iskolában mégsem erőltette meg magát, hogy kitűnhessen. A barátai szerint sármos és szabad szellemű, de kissé manipulatív volt. 

Scott Scurlock, dokumentum, film, netflix, bankrablás,
Scott Scurlock, Hollywodi bandita
Fotó: © 2024 by ZUMA Wire Netflix / © 2024 by ZUMA Wire Netflix

1974-ben Scurlock Virginiából Hawaiira költözött, ahol találkozott régi barátjával Kevin Meyersszel, aki rúdugró ösztöndíjjal járt akkoriban a Hawaii Egyetemre. Amikor az ösztöndíja lejárt, a két barát Oahu északi partjára költözött, ahol egy öthektáros paradicsomfarmon éltek. Hetente négy napot dolgoztak Honoluluban a Hawaii Plant Life and Privacy Fences nevű cégnél. 1976-ban túrázás közben 

Scurlock és Meyers egy kis marihuánafarmra bukkant, ahonnan több marihuánanövényt is magukkal vittek, amelyeket Scott később eladott.

Habár nem tervezte, hogy drogkereskedő lesz, de megtetszett neki a könnyen szerezhető pénz, ezért a paradicsomfarmon elrejtve saját marihuánanövényeket ültetett el. Amikor a paradicsomfarm főbérlője rájött arra, hogy a férfi mit csinál, azonnal kirúgta, Meyers pedig nem sokkal később Kanadába költözött. 

Scurlock elhagyta Hawaiit, és a washingtoni Olympiába költözött, ahol beiratkozott az Evergreen állami főiskolára, mint előképzős orvostanhallgató, azért, hogy helyrehozza az életét. Ez az erőfeszítése azonban meglehetősen rövid életűnek bizonyult. Nem sokkal a beiratkozása után ugyanis 

a friss egyetemista elkezdett besurranni az iskola kémiai laborjába, hogy metamfetamint készítsen, amit aztán eladott. 

Elég sokáig nem bukott le ahhoz, hogy az ebből összejött pénzből megvásárolhasson 20 hektárnyi földet, ahol egy közeli fatelepről lopott fából egy háromszintes faházat épített. A saját kezűleg felépített otthonában volt vízvezeték, villany, kandalló, napozóterasz is, az ablakok olyan magasak voltak, mint egy felnőtt férfi.  A férfi a faházat "Robin Hood földjének" nevezte el.  

Scurlock több mint egy évtizeden árult metamfetamint árult, és hamarosan már a régió masszív drogterjesztőjévé vált,

 ennek nyereségéből pedig fedezni tudta a meglehetősen életmódját. Ha bárki megkérdezte tőle, hogy mivel foglalkozik, azt mondta, hogy az építőiparban talált munkát. 

image

A férfi 1990-ben hagyott fel a kábítószer terjesztéssel, amikor az egyik dílerét meggyilkolták. Addigra azonban rengeteg pénzt gyűjtött össze. Annyit, amiből két évig gond nélkül megélt. 

1992-ben úgy döntött, hogy kipróbálja magát a bankrablásban

Felkereste egyetemi barátját, Mark Biggins-t, akit sikerült rábeszélnie arra, hogy közösen raboljanak ki egy bankot.

Scurlock a színházi sminkkel és orrprotézissel álcázva lépett be a Seafirst Bankba, társán Ronald Reagan maszk volt. 20 ezer dollárt vittek el. 

Néhány nappal később a férfi egyedül tért vissza ugyanabba a bankba, ezúttal azonban más álcázást választott. A pénztárosok így is felismerték, méghozzá a tekintélyt parancsoló viselkedése miatt. Aznap 8 ezer dollárt vitt el. 

A következő három hónapban társaival további négy bankot rabolt ki Seattle-ben.  

E bűncselekmény után az FBI Scurlock nevét "Hollywoodi Banditára" változtatta, utalva színpadias öltözékére és viselkedésére.

1993-ra Scott Scurlock már több mint 300 ezer dollárt rabolt össze. Eközben továbbra magányoan élt bizarr faházas birtokán. Scurlock, aki lelkes természetjáró volt, modern Robin Hood-nak képzelte magát, és a lopott pénz nagy részét környezetvédelmi jótékonysági szervezeteknek adományozta. 

1994-ben társaival öt bankot rabolt ki a Csendes-óceán északnyugati részén, amivel összesen mintegy 260 ezer dollárt zsákmányoltak. A banda annyira megszerette az elsőnek kiszemelt bankot, hogy 1995. január 27-én harmadszorra is kifosztották azt, és a History Link szerint 252.466 dollárral távoztak. Akkor az FBI már forró nyomon volt. A nyomozók átnézték a rablásokról készült biztonsági felvételeket, és nagyon alapos kutatómunkát is végeztek. Rövidesen rájöttek arra, hogy Scurlock havonta nagyjából 20 ezer dollárt költött. Az FBI ügynököket kezdett elhelyezni olyan bankokban, amelyeket a férfi korábban kirabolt, olyan időpontokban, amelyek megfeleltek a költési szokásainak. A rabló letartóztatásával kapcsolatos információkért 50 ezer dolláros jutalmat is felajánlottak.

Scott Scurlock, dokumentum, film, netflix, bankrablás,
Scott Scurlock egyik jelmezében
Fotó: © 2024 by ZUMA Wire Netflix / © 2024 by ZUMA Wire Netflix

1996-ra Scott Scurlock és társai négy év alatt közel 20 bankrablást követtek el. Ebben az évben, novemberében két társával lépett be a seattle-i Seafirst Bankba, ahol egy gyakorlott pénztáros azonnal felismerte, és megnyomta a csendes riasztó gombot. A rablók erről mit sem sejtve fegyverrel a földre kényszerítették a banki alkalmazottakat, miközben bementek a páncélterembe, és begyűjtötték az ott tárolt pénzt. 

A banditák ezután kisétáltak a bankból, és az utcán egy menekülőautóhoz mentek. Egy banki ügyfél észrevétlenül követte őket, és jelentette az autót rendszámát és típusát a rendőrségnek. Az akciócsoport rendőrei hamarosan a környékre özönlöttek, Scurlock rájött, hogy üldözik, ezért félreállt a furgonnal, és olyasmit tett, amit korábban még soha: fegyvert rántott. A rendőrök és a furgonban ülők lövöldözni kezdtek egymásra. Scurlock ezt kihasználva sikeresen meglépett. 

A nyomozók közben letartóztatták az enyhébb sérüléseket szenvedett társait, és visszaszerezték az aznap ellopott mintegy egymillió dollárt. 

Kihallgatásuk során a két bandatag bevallotta, hogy az összes bankrablást Scurlock eszelte ki, 

aki még mindig szökésben volt, ezért a rendőrség hat háztömbnyi területet zárt le a környéken. A rendőrök és a K-9-es (vagyis kutyás) egységek járőrözni kezdtek a környéken, hogy elkaphassák.

Másnap két testvére, Robert és Ronald Walker meglátogatta édesanyjukat, Wilma Walkert hálaadásnapi vacsorára az otthonában, két háztömbnyire attól a helytől, ahol a furgon a házba csapódott. A telken volt egy lakókocsi is, és miután a testvérek értesültek a hollywoodi bandita utáni hajtóvadászatról, gyanítani kezdték, hogy valaki ebben rejtőzik, mivel annak egyik ablaka nyitva volt. Ronald és Robert bekukucskált a furgonba, és Scurlock-ot találták ott. Kihívták a rendőröket, akik rövidesen sarokba szorították a banditát. Amikor azonban az egyik rendőr megpróbálta kinyitni a lakókocsi ajtaját, belülről lövés dördült, amit viszonoztak is. Amikor kinyitották a lakókocsit megtalálták Scott Scurlock holttestét. Nem sokkal később a rendőrök átkutatták Scott Scurlock ingatlanát, és egy titkos földalatti szobát találtak, amely tele volt pénzzel, jelmezekkel és arcfestékkel. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!