Az igazi croissant - ahogy azt a készítéséről és eredetéről szóló cikkünkben is kiemeltük - egy kívül ropogós, belül vajas péksütemény, aminek az elkészítése 4 napot vesz igénybe. A croissant titka leginkább a liszt minőségén és a tészta elkészítésén múlik. Bár eredetileg a törökök kiűzetésének egy szimbolikus megtestesülése, mégis az igazi francia croissant számunkra és a világ számára Párizshoz fűződik. A gasztroforradalom azonban egy új péksütemény megalkotása után robbantotta fel az internetet: ez nem más, mint a Crookie.
2022-ben egy párizsi pékség, a Maison Louvard egy merész ötlettel állt elő: a cukrász tulajdonos, Stéphane Louvard tovább fejlesztette a 2013-ban New York-ban "feltalált" Cronut-ot.
A Cronut nem más, mint az igazi amerikai sütemény tészta, a fánk alapja ötvözve a szóban forgó francia péksütemény lényegével. Lényegében a croissant-ot ötvözték az amerikai csokis keksszel, ami a maga idejében is óriási sikert aratott. Mivel a francia péksütemények királya a croissant, így nagy visszhangot keltett a sütemény világszerte.
A France24-nek adott interjúban Louvard elárulta, hogy eredetileg csak törzsvendégeinek szeretett volna kedveskedni ezzel az őrült ötlettel, de hamar híre ment ennek a merész ötvözetnek. 2023 elején egy TikTok-influenszer, Johan Papz kipróbálta ezt a különleges süteményt, és a feltöltött videóval szinte felrobbant a TikTok.
A legjobb pékségek Párizsban átlag 150-200 darab croissant-t adnak el naponta.
Ezzel szemben a crookie-ból átlag 2000 darab fogy a Maison Louvard-ban,
így a cukrász főnök kénytelen volt bővíteni csapatát, hogy lépést tudjon tartani a növekvő kereslettel.
2024 februárjában influenszerek özönlötték el a francia pékséget, ahol filmre vették a süteményt. Ezzel olyan népszerű lett világszerte, hogy New York-ban, Brüsszelben, Tel Tel-Avivban és Szingapúrban is megjelentek az utánzók. Londonban például egy francia nemzetiségű cukrász próbálja utánozni hazája találmányát, míg Skóciában nutellával töltik meg őket.
Az édesség darabja nagyjából 2300 forint, ám az árért kárpótol az íz és mennyiség.