Itthon is debütált az 5.5G mobiltechnológia

Vágólapra másolva!
Akár tízszeres sebességet is kínálhat a jelenlegi 5G-hez képest.
Vágólapra másolva!

A 4iG Csoport a kelet-közép-európai régióban elsőként mutatta be működés közben a mobilhálózati sebességben új távlatokat nyitó, 6 GHz-es frekvenciát használó 5.5G technológiát. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karával (BME VIK) közösen tesztelt új antenna technológia a jelenlegi bázisállomásokra épülve akár tízszeres letöltési sebességet kínálhat a jelenleg használatos leggyorsabb, 3,5 GHz-es megoldáshoz képest. A vállalatcsoport a nyugat-balkáni leányvállalatok közreműködésével a tiranai és podgoricai műszaki egyetemek kutatóinak is lehetőséget nyújt az új technológia tanulmányozására.

Zarándy Pál (4iG), Charaf Hassan (BME), Fábián Gergely (NGM  iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár), továbbá Németh Vilmos (BME) az 5.5G technológia hazai bemutatóján
Zarándy Pál (4iG), Charaf Hassan (BME), Fábián Gergely (NGM  iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár), továbbá Németh Vilmos (BME) az 5.5G technológia hazai bemutatóján
Fotó: 4iG Csoport

„A digitális gazdaság mára a teljes GDP legalább 25 százalékát adja, a fejlett technológiák – úgy mint a Big Data, a mesterséges intelligencia, vagy az 5G – használata pedig a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált. A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozzon és az európai 5G fejlesztések egyik központjává váljon, valamint, hogy hazánk a világ élvonalába tartozzon az 5G bevezetése, elterjedése és gyakorlati alkalmazása területén. A Kormány ezért elkészítette Magyarország új, 2024-2030 közötti időszakra vonatkozó versenyképességi stratégiáját, melynek fő célkitűzése, hogy 2030-ra Magyarország versenyképességi szempontból is a világ élvonalához tartozzon. A stratégia kiemelt célja a kutatás-fejlesztés valamint az egyetemek, kutatóközpontok és ipari szereplők közötti kapcsolatok erősítése, továbbá az innovatív technológiák, így az 5G széles körű vállalkozói hasznosításának elősegítése.” – mondta el a technológiát bemutató sajtótájékoztatón Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.

A 6 GHz-es frekvenciatartomány, a bemutatott új antenna technológiával ötvözve új távlatokat nyit a mobilszolgáltatók számára azáltal, hogy a meglévő bázisállomások fejlesztésével a jelenleg használatos, 3,5 GHz-en alapuló 5G technológiával nyújtott adatsebesség akár tízszeresét is elérhetik. 

A laboratóriumi körülmények között végzett mérésekkel a 4iG Csoport mérnökeiből, valamint a BME VIK kutatóiból álló munkacsoport 10 Gbps feletti adatátviteli sebességet regisztrált.

Az új, úgy nevezett Extra Large Antenna Array (ELAA) antenna technológia jelentős előnye, hogy a 6 GHz-es sáv a már meglévő telephelyeken, bázisállomásokon is telepíthető a hálózati kapacitás ugrásszerű bővítésére, a 3,5 GHz-es lefedettséghez igazodva, új bázisállomás lokációk telepítése nélkül – ez a költséghatékonyság mellett környezetvédelmi szempontból is fontos. A 6 GHz-es frekvencián működő 5.5G technológia által kínált sebességnek köszönhetően a lakossági felhasználók számára széles körben elérhetővé válhatnak a jövőben a különböző 3D vagy akár a nagy felbontású VR/AR alkalmazások. A vállalati felhasználás területén a technológiának köszönhetően új korszakba léphetnek az IoT, Ipar 4.0 megoldások és a felhőalkalmazások.

A 6 GHz-es mobilhálózati technológiát biztosító megoldás a Huawei Technologies eszközein futott, amely a jelenleg is népszerű, úgynevezett „mid-band” frekvenciatartományban helyezkedik el, továbbá nagy lefedettség mellett képes gigabites adatátviteli sebességre. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen telepített berendezések elsősorban kutatási célokat szolgálnak, hogy segítsék a jövő hálózati megoldásainak és szakembereinek szakmai fejlődését. Emellett, a 4iG nyugat-balkáni leányvállalatainak közreműködésével, a tesztidőszak a tiranai és podgoricai műszaki egyetemek kutatóinak szintén lehetőséget nyújt az új technológia megismerésére és tanulmányozására.

„A világújdonságnak számító 6 GHz-es mobiltechnológia tesztelése összhangban áll a 4iG Csoport innovációs terveivel és digitalizációs céljaival.” – mondta a bemutatón Zarándy Pál, a 4iG Csoport Mobil és 5G stratégiai igazgatója. „Az 5G technológiára váltás belépési pont az erős informatikai háttérrel rendelkező 4iG-nek, mivel az infrastrukturális háttér biztosítása mellett a legmodernebb adatátviteli megoldások kiaknázását is lehetővé teszi. A 4iG Csoport elhozta Magyarországra és Közép-Kelet-Európába a mobilkommunikáció fejlődésének következő szintjét, a 6 GHz-es 5.5G csúcstechnológiát.” – tette hozzá Zarándy Pál.

A 4iG Csoport innovatív szemléletét mutatja a 6 GHz-es technológia tesztje, az új frekvenciasáv mobilhálózati felhasználását ugyanis csupán néhány hónapja, 2023 decemberében engedélyezték a hatóságok. A Cégcsoport 2022-ben csatlakozott az vezető távközlési vállalatok által alapított, globális iparági szervezethez, az O-RAN Szövetséghez (Open Radio Access Network), melynek célja a rádiókommunikációs hálózatok nyílttá és hatékonyabbá tétele. Az összefogás nyílt platformot kínál az 5G alapú rádiós hálózati infrastruktúrák fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez, ennek köszönhetően a 4iG az informatikai-telekommunikációs konvergencia egyik éllovasává válhat.

Dr. Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja elmondta: „A most bemutatott 6 GHz-es technológia egy fontos lépés az 5G víziókban korábban megfogalmazott célok szempontjából. Az ITU által elfogadott új frekvenciasáv segíti a fejlett, 5G alapú ipari alkalmazások kifejlesztését, az intelligens gyárak és “connected” gazdaság létrejöttét. A 6 GHz-es rádiós adatátviteli elrendezés csak egy kísérleti demonstráció. Az idei Mobile World Congress (Barcelona) eseményei és az új technológia iránti fokozott ipari érdeklődés ugyanakkor azt jelzi, hogy a 6 GHz hamarosan a mobilhálózatokban is megjelenhet és a felhasználók számára valósággá válik a gigabites mobilinternet. A BME VIK készen áll a meglévő 5G hálózatának az új technológiával bővítésére, annak érdekében, hogy bekapcsolódjunk az 5.5G mobil alkalmazások fejlesztésébe és innovációjába. Gratulálunk a 4iG Csoportnak a bemutatóhoz, és reméljük, hogy ezen a területen is folytatódik az együttműködésünk a magyar gazdaság “zászlóshajó” vállalkozásával.”

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!