Allergia megelőzése: a gyerekkori ételallergiák legyőzhetők immunterápiával

A mogyoró gyakori allergén
A mogyoró és a diófélék gyakori allergénnek számítanak
Fotó: DANIEL KARMANN / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Vágólapra másolva!
A gyerekkori ételallergiákról szóló új tanulmány biztonságos iránymutatásokat ad a klinikusok és a családok számára, akik igyekeznek segíteni a gyermekeknek az ételallergiák leküzdésében. A szakértők szerint ez olyan, mint „edzeni a maratonra”.
Vágólapra másolva!

A gyermekek ételallergiája rémálom - minden iskolai étkezés vagy születésnapi parti potenciális egészségügyi kockázatot jelenthet. A stressz és a szorongás, amelyet ez a gyermekek és szüleik számára okoz, nagy hatással lehet a család mindennapi társadalmi életére, valamint arra, hogy kirándulásokat és bulikat tervezzenek. 

A kutatók most megalkották az első olyan szabványosított irányelveket, amelyek segítenek a családoknak abban, hogy idővel kialakítsák gyermekük toleranciáját a gyakori ételallergénekkel szemben,

- olvasható a dw.com cikkében. 

Az orális immunterápiának nevezett terápia során a gyermekeknek nagyon kis mennyiségű allergént, például mogyorót adnak, és az idő múlásával fokozatosan növelik a mennyiséget, hogy kialakuljon a tolerancia. 

Mostanáig a klinikusok kevés bizonyítékokon alapuló útmutatást tudtak adni a szülőknek, akik orális immunterápiát alkalmaztak a gyermeküknél. Az új irányelvek célja, hogy segítsék a klinikusokat abban, hogy egységesítsék a betegekkel és a gondviselőkkel folytatott munkájuk módját, és így segítsenek a gyermekeknek legyőzni az ételallergiát. 

Mennyire gyakoriak az ételallergiák? 

Világszerte a gyermekek mintegy 4%-ánál és a felnőttek 1%-ánál diagnosztizáltak ételallergiát. 

Az előfordulási gyakoriság azonban magasabb a nyugati országokban, ahol a kisgyermekek 8%-a, a felnőttek 4%-a szenved ételallergiában. 

Ami az egyik gyermeknek étel, az a másiknak méreg lehet. A mogyoróallergia például az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában elterjedt, de Ázsiában nem gyakori. Ott a búza-, a tojás- és a tejallergia a jellemző. 

Az ételallergiások aránya az elmúlt két évtizedben emelkedett, ami a tudósok szerint a higiénia és a tisztaság javulásának köszönhető. Az elképzelés szerint, mivel kevesebb a baktérium, a gyermekek immunrendszere az olyan ártalmatlan dolgok ellen fordul, mint a mogyoró vagy a tej. További tényezők közé tartozik a D-vitaminhiány és az időzítés, amikor a gyerekek csecsemőkorukban ki vannak téve az élelmiszer-allergéneknek. 

Számos ország egészségügyi tisztviselői szerint az allergiák megelőzése érdekében a csecsemőket lassan kell kitenni a potenciális allergéneknek.

 Azoknak a családoknak, akiknél már előfordult ételallergia, azt tanácsolják, hogy gyermekorvos irányításával dolgozzanak. 

Az orális immunterápia segít legyőzni az ételallergiát 

Az orális immunterápia hosszú és sikeres múltra tekint vissza a már ételallergiában szenvedő gyermekek megsegítésében. Először 1908-ban alkalmazták egy 13 éves fiú tojásallergiára való érzéketlenné tételére. A kezdő dózis napi 1/10 000-ed része volt a tojásnak, és hat hónap elteltével a fiú biztonságosan ehetett tojást. 

„Van egy olyan kezelésünk, amely működik, és amellyel kapcsolatban a klinikusok több területen is széleskörű egyetértésben vannak. Számos tanulmány sok különböző megközelítést vizsgál, hogy tovább finomítsuk a kezelést a biztonság javítása, az orvosi intenzitás csökkentése és a nagyobb hozzáférés megteremtése érdekében” - mondta Julia Upton, a torontói Hospital for Sick Children klinikai immunológusa. 

Az orális immunterápiás programok megkövetelhetik a gondozóktól, hogy amatőr egészségügyi szakemberként viselkedjenek, és figyeljenek az allergénexpozíció veszélyes szintjére.

 Gyakori, hogy a gyermekeknél olyan mellékhatások jelentkeznek, mint a hasi fájdalom vagy hányás. 

„A családoknak sok mindent meg kell tanulniuk az ételallergiáról, az anafilaxiáról, az immunterápiáról, valamint arról, hogyan kell biztonságosan adagolni az ételt, mire kell figyelni, mikor kell kezelni, és mikor kell kapcsolatba lépni az orvosi csapattal” - mondta Upton a DW-nek. 

A tanulmány szerzői szerint a betegek egyharmada semmilyen fokú felkészítést nem kapott a kezelés megkezdése előtt. 

„Ha a családok nincsenek felkészülve az orális immunterápiára, akkor az sikertelen lesz, vagy nem lesz biztonságos. 

Ezeknek a családoknak minden egyes nap biztosítaniuk kell a terápiát. Ezért olyan fontosak ezek az irányelvek” - mondta Mack a McMaster Egyetemről. 

Az élelmiszer-tolerancia kiépítése egy maratonfutáshoz hasonló 

Az irányelvek inkább a klinikusoknak készültek, mint közvetlenül a szülőknek vagy gondozóknak, ezért fontos, hogy a szülők az orvosokkal együttműködve segítsenek a gyerekeknek biztonságosan és hatékonyan leküzdeni az ételallergiát. 

A tanulmány azonban a gondozók és a szülők számára is hasznos információkat tartalmaz. 

„Azt mutatja, hogy a legfontosabb biztonsági tanácsokkal és a várható eredményekkel nagy az egyetértés. Például az asztmát/reaktív légutakat jól kell ellenőrizni az immunterápia előtt és alatt, több biztonsági és adagolási utasítást is be kell tartani” - mondta Upton. 

Upton úgy tekint a terápiára, mint a maratonra való edzésre - a gyerekeknek napi allergiás edzésre van szükségük, és az állóképességük csökkenne, ha teljesen abbahagynák az orális immunterápiát. 

„Sok ételallergiás ember esetében az immunterápiával elért küszöbérték-emelkedés valamilyen folyamatos expozíciótól függ. 

Ez gyakran kiterjedt tanácsadást igényel, ezért nagyon fontos a családok számára, hogy lássák, széles körű egyetértés van a szakemberek között” - mondta Upton.