Súlyos veszélyekre figyelmeztet gyerekkorban ez a sokakat érintő betegség

ekcéma
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
Az idegrendszer fejlődési rendellenességekkel, például tanulási zavarokkal, memóriaproblémákkal küzdő gyermekeknél az ekcéma két-háromszorosára növelte a kognitív károsodás kockázatát, figyelmeztet egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

Az ekcéma egy krónikus bőrbetegség, legjellemzőbb tünete a száraz, viszkető és gyulladt bőrfelület. Bár kisgyermekeknél gyakori, bármely életkorban előfordulhat. Az ekcémás embereknél nagyobb az esélye az ételallergia, a szénanátha és az asztma kialakulásának is - írja a Medical Daily.

A Jama Dermatology című szaklapban megjelent legújabb tanulmány szerint 

a neurofejlődési zavarokkal, például tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeknél az ekcéma két-háromszorosára növelte a kognitív károsodás kockázatát a nem ekcémás gyermekekhez képest.

Az idegrendszeri fejlődési rendellenességekkel nem rendelkező gyermekek körében azonban az ekcéma nem mutatott összefüggést a tanulási vagy memóriazavarokkal.

Ekcéma jelei a bőrön
Ekcéma jelei a bőrön
Fotó: BSIP via AFP

A tanulmány egy több mint 69,7 millió amerikai gyermekből álló súlyozott mintát értékelt, a felmérésben szereplők 13,2%-a atópiás dermatitiszben (ekcémában) szenvedett.

"A keresztmetszeti vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a gyermekkori ekcéma általában a tanulási és a memóriaproblémák nagyobb kockázatával járt együtt. Ez a kapcsolat azonban elsősorban azokra a gyermekekre korlátozódott, akiknek idegrendszeri fejlődési zavarai voltak, például ADHD-val küzdöttek" - írták a kutatók, akik szerint az eredmények segíthetnek kategorizálni a rizikósabb eseteket, így az érintettek nagyobb odafigyelést és több segítséget kaphatnak.

A vizsgálat ugyanakkor nem vett figyelembe több tényezőt, például az ekcéma súlyosságát vagy kialakulásának idejét. Nem számoltak továbbá a kutatás során az alvászavarok meglétével vagy a társuló szorongásos, depressziós zavarokkal sem, amelyek ugyancsak befolyásolhatják az ekcéma és az idegrendszeri fejlődési rendellenességek lehetséges kapcsolatát. Ezért a szakértők szerint további kutatásokra van szükség.