A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:15AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A nőket érintő fontos felfedezést tettek a tudósok

Vágólapra másolva!
A menstruációs ciklust irányító hormonok hullámzása nemcsak a reproduktív szervekre van hatással. Az agyat is átformálja, és egy tanulmány most betekintést nyújtott abba, hogy ez hogyan történik.
Vágólapra másolva!

A nők életük során körülbelül 450 menstruáción esnek át, ezért is igyekeznek a tudósok kideríteni, milyen változások mennek ilyenkor végbe a szervezetben. Elizabeth Rizor és Viktoriya Babenko, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem neurológusainak vezetésével egy kutatócsoport 30 menstruáló nő ciklusát követte nyomon, részletesen dokumentálva az agyban bekövetkező strukturális változásokat.

agy
A menstruáció változásokat okoz a női agyban
Fotó: Science Photo Library via AFP

Az eredmények azt sugallják, hogy az agyban a menstruáció során bekövetkező szerkezeti módosulások nem korlátozódnak a menstruációs ciklussal kapcsolatos agyterületekre.

Ezek az első eredmények, amelyek az emberi fehérállomány mikrostruktúrájának és kérgi vastagságának a menstruációs ciklus által vezérelt hormonális ritmusokkal egybeeső, az egész agyra kiterjedő egyidejű változásairól számolnak be. Az erős agy-hormon kölcsönhatások nem korlátozódhatnak a klasszikusan ismert hipotalamusz-hipofízis-gonád tengely (HPG-tengely) receptorokban gazdag régióira”

 – írták a kutatók.

Habár a világ népességének fele menstruál, a konkrét hatásokkal kapcsolatos kutatások eddig kissé hiányosak voltak, és a hormonok agyra gyakorolt kognitív hatásainak vizsgálatai a strukturális változások helyett az agyi kommunikációra koncentráltak.

„A HPG-tengely hormonjainak ciklikus ingadozásai az emlősök központi idegrendszerére gyakorolt hatásokon keresztül erőteljes viselkedési, strukturális és funkcionális hatásokat fejtenek ki. Mégis, nagyon keveset tudunk arról, hogy ezek az ingadozások hogyan változtatják meg az emberi agy szerkezeti csomópontjait és főbb információs útvonalait” – írták a kutatók.

Milyen változásokat okoz a menstruáció az agyban?

A fehérállomány mikroszerkezete – vagyis a szürkeállomány régiói közötti információt továbbító neuronális rostok zsíros hálózata - a hormonális változások, többek között a pubertás, az orális fogamzásgátlás, és a menopauza utáni ösztrogénterápia hatására módosul.

A menstruáció okozta agyi változások alaposabb megismerése céljából a tudósok MRI-vel vizsgálták önkéntes nők agyát a menstruáció, a peteérés és a középső luteális fázis idején. A szakértők minden egyes felvétel készítésekor megmérték a résztvevők hormonszintjét is.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hormonok ingadozásával a szürke és a fehérállomány, valamint az agy-gerincvelői folyadék térfogata is változik.

Különösen közvetlenül az ovuláció előtt, amikor a 17β-ösztradiol és a luteinizáló hormon emelkedik, a résztvevők agyában a fehérállomány olyan változásokat mutatott, amelyek gyorsabb információátvitelre utalnak. Míg az ovuláció előtt emelkedő, és a petefészek tüszőinek stimulálásában segítő follikulus-stimuláló hormon (FSH) vastagabb szürkeállománnyal hozható összefüggésbe, addig az ovuláció után emelkedő progeszteron a szövetek növekedését és az agy-gerincvelői folyadék térfogatának csökkenését okozza.

A menstruáció okozta agyi változások alaposabb megismerése céljából a tudósok MRI-vel vizsgálták önkéntes nők agyát.
Fotó: AFP

Mit jelent ez a nőkre nézve?

Hogy a felfedezés pontosan mit jelent a nők számára, nem tudni, de a kutatás megalapozza a jövőbeli vizsgálatokat, és talán segít megérteni a szokatlan, menstruációs időszakkal összefüggésbe hozható súlyosabb mentális problémák okait.

Bár jelenleg nem számolunk be a strukturális agyi változások funkcionális következményeiről vagy korrelációiról, eredményeinknek lehetnek következményei a viselkedés és a megismerés hormonok által vezérelt változásaira. Az agy és a hormonok közötti kapcsolatok hálózatos vizsgálata szükséges az emberi idegrendszer működésének megértéséhez a mindennapokban, a hormonális átmeneti időszakokban és az emberi élet során.”

 - összegezték kutatómunkájuk lényegét a szakemberek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!