Hogyan hűtsünk? Levegőztetési tippek

Vágólapra másolva!
Sokat fűtünk! Magyarországon közel másfélszer annyit költünk lakásunk vagy irodánk egy négyzetméterének fűtésére, mint az Európai Unió más országai, ugyanakkor nyári energiafogyasztásunk is egyre nő, lassan eléri a téli időszakra jellemző értéket. A nyári melegrekordok idején nagyvárosainkban az egyre elviselhetetlenebb forróság miatt egyre többen vásárolnak akciós, rossz hatásfokú légkondicionálókat, amelyek hosszú távon erőteljesen hozzájárulhatnak az éghajlatváltozáshoz. A nyári kánikulában jól jöhetnek az alábbi ötletek, hogyan tehetjük kellemesen hűvössé lakásunkat.
Vágólapra másolva!

A klímaberendezés nem csak a belső levegőminőségre van rossz hatással, hiszen szervezetünknek mesterségesen előállított hideghez kell alkalmazkodnia, de működtetése rengeteg energiát fogyaszt, és zajszennyezést is okoz. Ezzel szemben létezik számos energia- és pénztárcakímélő lehetőség a kellemes hőmérséklet és a friss levegő optimalizálására.

Egy felnőtt óránként 0,5-1 köbméter levegőt cserél tüdejében, s a jó közérzet biztosítására a kilélegzett levegőt minimum frissre kell cserélni. A hajnali frissítő szellőztetések jótékony hatását nem pótolja semmilyen berendezés. Szellőztetéskor mindig nyissuk ki az ablakokat teljesen, hogy az elhasznált, párás levegő minél gyorsabban és tökéletesebben kicserélődhessen a kinti levegőre.

A mobil ventilátoroktól csak alacsony hűtési teljesítményt várhatunk, azon túl, hogy a fáradt levegő szabadba vezetését szolgáló ablak- vagy ajtónyílás egyidejűleg a meleg visszaáramlásának is utat ad. Igazán jó hűtési teljesítményre csak a szakemberek által beszerelt, fixen telepített készülékektől számíthatunk. Már léteznek falba, csőbe, mennyezetbe, ablakba építhető kis ventilátorok.

Forrás: Műszakiak.hu