Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Georg Spöttle: Nehogy már béke legyen Szíriában

George Spöttle 888 borító
Vágólapra másolva!
Szíriában lassan kezdett helyreállni a rend, Bashar al-Asszad elnök hatalma megerősödött és Szíria május 19-én visszatérhet az Arab Ligába, amelyben tagságát 2011-ben felfüggesztették. Az orosz és iráni segítségnek hála az Iszlám Állam utolsó harcosai visszavonultak az ország északi részére és a többi közel száz fegyveres csoport is letette a fegyvert.
Vágólapra másolva!

Damaszkuszban már normalizálódott az élet, a gyermekek iskolába járnak, az üzemek is beindították a termelést, vakmerőbb turisták is újra érkeznek az oroszágba. Az orosz támaszpont pedig garantálja, hogy a dzsihadisták ne próbálkozzanak ismét megdönteni az alavita (síita) kormányt.

A diplomáciai kapcsolatok felvétele Szaúdi-Arábiával és az Arab Liga béli tagság a külgazdaság fellendülését hozza majd magával és vége a politikai izolációnak, amellyel az USA és az Európai Unió sújtotta a Földközi-tenger partján fekvő arab országot.

Miért is?

Csak a szokásos maszlag, nincsen demokrácia, az emberi jogokat nem veszik figyelembe, Asszad egy diktátor és bla-bla-bla...

Az „arab tavasz" pedig megtette a magáét lángba borította Szíriát. A britek és az USA nyomták a fegyvert a lázadó csoportoknak, létrehozták a „Free Syrian Army-t" akik örömmel fogadták a fegyvereket és lőszereket majd ezeket tovább is adták nem kevés készpénzért az Iszlám Állam gyilkosainak. Dzsihádisták indultak útnak a világ számos országából, hogy Allah nevében büntetlenül gyilkoljanak.

Az Iszlám Állam végül az ország jó részét elfoglalta és Rakkát kiáltotta ki a „Kalifátus" fővárosának.

Asszad végül Szíria régi barátaihoz Oroszországhoz és Iránhoz fordult segítségért. Az orosz „Aligator" helikopterek lettek a muszlim radikálisok legrosszabb rémálma. Az Iráni Forradalmi Gárda célzott rakétacsapásai és az orosz speciális alakulatok megszüntették az „Iszlám Állam" hatalmát és Asszad hazahívta a migránsokat, hogy kellenek a szorgos kezek az ország újjáépítéséhez. Persze nagy tolongás nem volt, mert Németországban, Svédországban és a művelt nyugat többi államában munka nélkül is „dől a moné". Inkább csak azok tértek haza, akik Törökországban, Libanonban és Jordániában voltak.

Ezek a háborús menekültek direkt nem mentek messzire mert haza szerettek volna térni a harcok végeztével.

A helyzet Észak-Szíriában még zűrös. Amerikai és török csapatok, kurd pesmerga, az „Iszlám Állam" maradéka, Amerika-és Izrael barát milícia, turkomán szabadcsapatok és ezek előszeretettel lövik is egymást. Hát az USA ismét a „béketeremtés" remek változatát követi el, akárcsak anno Afganisztánban a mudzsáhidok felfegyverzésével, amiből később az al-Kaida lett. Most az oroszok figyeltek fel egy hasonlóan agyament tervre, amely csak a terroristák malmára hajtja majd a vizet:

Washington DC megkezdte egy kormányellenes szíriai fegyveres szervezet létrehozását az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosainak bevonásával az al-Tanf bázison – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a török, a szíriai és az iráni hivatali kollégájával megtartott szerdai moszkvai találkozóján.

"A cél világos – felhasználni ezeket a harcosokat a Szíriai Arab Köztársaság törvényes hatóságai ellen, a helyzet destabilizálására az országban" – hangoztatta Lavrov a RIA Novosztyi hírügynökség szerint három órán át tartó egyeztetést megnyitva.

A találkozón Lavrov mellett Mevlüt Çavuşoğlu török, Fejszál Mekdad szíriai és HosszeinAmirabdollahián iráni külügyminiszter vett részt. Az orosz diplomácia vezetője szerint az amerikaiak azt tervezik, hogy más terrorszervezetek és a helyi arab törzsek képviselőit is bevonják a Rakka körül felállítandó, új kormányellenes fegyveres alakulatba.

Éppen, hogy létrejött egy törékeny nemzeti megbékélés, hát azt azonnal tönkre kell tenni. Nyilvánvaló, hogy potenciális terroristák jelentkeznek majd fegyveres kiképzésre és ahogy ezt megkapják máris az USA és a Nyugat ellen fognak fordulni, ahogy ezt Oszama bin Laden és az al-Kaida tagok is tették, akiket a CIA képzett ki anno Pakisztánban az szovjetek ellen. Az al-Kaida az Iszlám Állam, az Anzar el Iszlám és más szervezetek tagjai kapnak most kiképzést fegyverekre és robbanóanyagokra.

Az amerikai partokig nem fognak elúszni a terroristák, ám a migránskaravánba vegyülve simán elérik Európát.

Milyen jó ez nekünk, nagyjából, mint a brüsszeli szankciók Oroszország ellen vagy Merkel meghívója fél Afrika és a Közel-Kelet számára...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről