Ilyenkor hol vannak az LMBTQ-aktivisták?

pride, madrid, spanyolország, lmbtq
Members of the Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex and Queer (LGBTIQ) community take part in the annual Pride parade in Madrid, on July 6, 2019. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP)
Vágólapra másolva!
Afrikában még mindig súlyos bűnnek számít a homoszexualitás, egy férfi testét most azért exhumálták, hogy nyilvánosan elégethessék az utcán.
Vágólapra másolva!

A 31 éves Cheikh Fall-t október 27-én temették el, majd pár nap múlva exhumálták holttestét, hogy elégethessék a nyílt utcán a szenegáli Kaolack városában.

Fall családja állítólag megpróbált temetést szervezni a közeli Touba városában – az iszlám Mouride testvériség szent városában, de miután a hatóságok ezt elutasították Fall vélt homoszexualitása miatt, a család kénytelen volt közelebb eltemetni őt otthonukhoz. Miután a helyi közösség tagjai ismét tiltakoztak ez ellen, titkos temetést végeztek a kaolacki Léona Niassene temetőben, de alig egy nappal később Fall holttestét exhumálták és felgyújtották a nyílt utcán. Az ügyészség nyilatkozatában barbárságnak ítélte az esetet, azonban hozzátették: tehetetlenek az ilyen és hasonló esetekkel szemben.

Szenegálban az azonos neműek tevékenysége mind a férfiak, mind a nők számára illegális, és akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Egy 2022 februári tüntetésen, ahol a tiltakozók szigorúbb büntetés kiszabását követelték az LMBTQ+ emberek számára, egy egyetemista, Ngoné Dia ezt mondta: „Azt akarjuk, hogy börtönbe zárják őket, még ha ez örökre is tart. Szenegál egy büszkén homofób ország!"

Néhány hónappal a tiltakozást követően, májusban egy Szenegálba látogató amerikai férfit közel 100 fős tömeg brutálisan megtámadott, mely egy egyértelmű homofób indíttatású támadás volt – olvasható a Pink News oldalán, ahol a kijelölt szöveg nem szürke vagy kék háttérel jelenik meg, mint más hétköznapi, „heteronormatív" híroldalakon, hanem soronként a szivárvány színeivel.

Valószínűleg az ilyen finom kis részletek a szépérzék simogatásán túl az LMBTQ+ jogok szempontjából is fontosak, de talán

érdemes lenne ezeket az energiákat a Cheikh Fall és családja ellen elkövetett barbárságok meggátolására fordítani – akár rögtön Afrikában.

Az USA-tól Európáig a csapból is a szivárvány folyik, már alig akad olyan Disney vagy népmese, melynek karakterét ne írták volna át LMBTQ barátra és Magyarországon sem éri már el az ingerküszöböt, ha egy szivárványcsalád kerül egy magazin címlapjára.

Nem mondjuk, hogy nincs létjogosultsága az LMBTQ mozgalmaknak, csak éppen az említett példákból is látszódik, hogy nem itt, hanem például Szenegálban.