Áruló volt Szurovikin tábornok?

Georg Spöttle borító
Vágólapra másolva!
A szíriai hadjárat óta csak „Armageddon Tábornoknak" hívták Szergej Vlagyimirovics Szurovikint, aki komoly nevet szerzett magának az Iszlám Állam legyőzése és más dzsihádista csoportok felszámolása miatt. A magas rangú katonai vezető az oroszok által vezetett „különleges hadművelet" helyettes főparancsnoka volt. A tábornokot azonban napok óta nem látták és most hírek röppentek fel a letartóztatásáról.
Vágólapra másolva!

A német köztévé, az ARD híradója szerint az orosz hatóságok őrizetbe vették Szurovikint. A hírt Moszkva még nem erősítette meg. Az ARD azt közölte, hogy a tábornok tudott Jevgenyij Prigozsin Wagner főnök lázadásáról és ezért került letartóztatásba.

A Financial Times információi szerint Szurovikin már napok óta őrizetben van, ám nem világos, hogy összeesküvéssel vádolják, vagy csak kihallgatják, hogy milyen információi voltak Prigozsin akciójáról. Az amerikai lap szerint több személyt vettek őrizetbe, egy tisztogatás folyik felső vezetői körökben. Orosz forrásokra hivatkozva a Financial Times azt írja, hogy Putyin elnök tudott a lázadásról, de direkt hagyta elfajulni az esetet, hogy ezzel kiszűrje az árulókat a Kreml és a hadsereg vezetői közül.

A New York Times cikke szerint Szurovikinen kívül más katonai felső vezetők is részt vettek a puccs előkészítésében, még Szurovikin helyettese, Andrej Judin is, aki szintén eltűnt pár napja. Ezt a CIA szóvivője is megerősítette. Moszkva viszont spekulációnak nevezte ezeket a híreket. Dimitrij Peszkov a Kreml szóvivője nem akart nyilatkozni a tábornok sorsáról az újságírókat átirányította a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályára. Onnan azonban az újságírók még nem kaptak választ. Ezzel egyidőben látták Prigozsint Szentpéterváron, ahol felszállt a Wagner-csoport egyik helikopterére.

Lehet, hogy a puccs valóban egy színjáték volt, hogy potenciális árulókat a felszínre csalogasson? Simán benne van a pakliban. Egyre érdekesebb Lukasenka és belorusz kormány szerepe is az ügyben, mivel a CIA műholdjai szerdán felvételeket készítettek a Wagner-csoport új bázisáról Beloruszban és láthatóan komoly munkálatok vannak folyamatban. Hangárokat és más épületeket húznak fel a bázison, amely a Wagner-csoport új főhadiszállása. Az is felvet pár gondolatot, hogy a Wagner ismét nyíltan toboroz Oroszországban. Bár talán nem is annyira meglepő, hiszen a magánhadseregre szüksége van Moszkvának. Líbiában, Szíriában, Maliban és más afrikai országokban ők biztosítják az orosz jelenlétet és a Kreml érdekeit.

Különösen fontos az olajban és földgázban gazdag Líbia biztonsága és Moszkvához való kötődése Putyin elnök számára. A Kreml Khalifa Belqasim Haftar tábornokot támogatja Líbiában a Wagner-csoport erőivel. A tábornok Líbia keleti felét, nagyjából az ország kétharmadát uralja. Oroszország és Egyiptom támogatja a tisztet, aki egykor Kadhafi hadseregében szolgált, majd az USA-ba menekült és az arab tavasz kitörése után, 2011-ben, tért vissza az országba. A 79 éves katona a szovjet Frunze katonai akadémián végzett, jól beszél oroszul és hatalma kiépítésben Moszkvára épített. A Wagner-csoport vadászbombázókkal, tüzérséggel és páncélosokkal van jelen Líbiában. A két részre szakadt országnak két fővárosa is van. A nyugatbarát kormány Tripoliban székel, Haftar tábornok Bengáziban. A Wagner eszközei és támaszpontjainak száma világossá teszi, hogy itt nemcsak egy magánhadsereg jelenlétéről beszélünk, hanem Oroszország érdekeinek védelméről Észak-Afrikában.

Abban biztosak lehetünk, hogy a Wagner történetnek itt még nincsen vége erre több jel is mutat: a lengyelek megerősítik a határukat szögesdróttal és tankcsapdákkal, a Litvánok pedig 4000 német katonát fogadnak egy bázison, hogy ők garantálják a biztonságot, mivel a vilniusi kormány beparázott a Wagner jelenlététől. A német jelenlét nem meghatározott idejű a fennálló veszély miatt, mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter. A litván kormány szerint Prigozsinék lerohanhatják az országot, hogy így Kalinyingrádot összekössék az orosz anyaországgal. Ez kevésbé valószínű forgatókönyv, mivel egy NATO tagállamról beszélünk. Az viszont tény, hogy a Wagner most kevesebb, mint 100 km távolságra került Kijevtől.