G. Fodor Gábor: Segítsetek Gyurcsánynak!

Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc, Március 15., beszéd, Egyetem tér, 2023.03.15.,
Vágólapra másolva!
Lázas beszéddel indította el a szélsőbal őszi idényét Gyurcsány Ferenc.
Vágólapra másolva!

A szónok folyamatos izgalmi állapotban él.

Most. Már mindjárt. Elzavarjuk. Kormányváltás bármelyik pillanatban.

Az ellenforradalom készülődik. "Harminchat fokos lázban égek mindig s te nem ápolsz, anyám." 20 évig akar kormányozni. Újra fogják osztani a közös vagyont. Meg fogják teremteni az emberek államát, egy hazát, amely vigyáz ránk. Fizetni fognak a gazdagok. Megfizetnek mindenért. S most nem fenyegetőzöm. Most kellene néhány barát, aki segít Gyurcsánynak.

Elmondja neki:

Amit Gyurcsány művel, az a történelmi kontextus totális félreértése: az ország nincs lázas állapotban, az emberek jelentős többsége nem akar kormányváltást és szinte senki se akarja Gyurcsányt. Nincs és nem közeledik olyan megmérettetés sem, ahol a kormányváltás elérhető lenne: a majd háromnegyed év múlva sorra kerülő önkormányzati és EP-választás tétje sem ez.

Maradna tehát az erőszakos rezsimdöntés, az ellenforradalom, a polgárháború. Csakhogy senki se akar felfordulást, hiába tüzel, provokál, ingerel Gyurcsány. És még az a megengedőbb olvasat, hogy Gyurcsány nem érti mi van körülötte és a saját valóságában él.

De mi van akkor, ha egyszerűen csak hazudik.

Pontosan tudja, hogy szemernyi esélye és realitása sincs annak, amiről beszél, de mégis mondja.

Hazudik saját választóinak is, megtéveszti őket, azt állítja, hogy amit mond, az igenis lehetséges. Így tesznek a szélhámosok. Nem először járna el így. Ám Gyurcsány nem áll meg itt, csak önti és önti az olajat a tűzre, hátha lesz valami. Gyurcsány a tűzzel játszik.

Ez felelőtlen és veszélyes politika, ezt mindenkinek mérlegre kell tennie, aki hallgat a lázas költő szavára. De hátha csak nem tudja mit beszél, nem látja már át a dolgokat, és nem politikai program ez, csak zavaros beszéd.

Most kellene néhány barát, aki visszafogja, megóvja magától is, visz neki egy tányér levest, azt mondja: Feri, ne csináld, óvd meg magad, rá fog menni az egészséged, elveszíted a maradék méltóságodat, nevetnek rajtad az emberek. Barátok, ha maradtatok, segítsetek Gyurcsány Ferencnek!

A kímélet és a könyörület parancsa ez.