Georg Spöttle: Harcok Dél-Libanonban és mit tudhatnak a szaúdiak?

izrael, palesztin, palesztina, konfliktus, háború, 2023.10.18.
EDITORS NOTE: Graphic content / Israeli soldiers block their ears as a M109 155mm self-propelled howitzer fires rounds from near the Israeli border with Gaza in southern Israel on October 17, 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas in the Gaza Strip. Thousands of people, both Israeli and Palestinians have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip, entered southern Israel in a surprise attack leading Israel to declare war on Hamas in Gaza on October 8. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
Vágólapra másolva!
Dél-Libanonban csütörtökön hat alkalommal csaptak össze a Hezbollah (Isten Pártja) fegyveresei az izraeli hadsereggel. A síita milícia páncéltörő gránátokkal és nehézgéppuskákkal támadta az izraeli csapatokat a határövezetben. Utóbbi tüzérséggel és aknavetőkkel viszonozta a tüzet.
Vágólapra másolva!

A helyzet a libanoni-izraeli határon napok óta egyre kiélezettebb. A szerdai tűzharcban öt Hezbollah tag vesztette életét és két izraeli katona sérült meg. Libanon fővárosában Bejrutban nagyjából egy 150 fős tömeg támadta meg az USA nagykövetségét. Molotov-koktélokat dobtak az épületre majd kőzáport zúdítottak a kiérkező rohamrendőrökre. Az éjszaka folyamán csak vízágyúkkal és könnygázzal tudták megfékezni a tomboló fiatalokat. Aggodalomra ad okot, hogy Szaúdi Arábia utasította állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Libanont. A királyság bezárta nagykövetségét is. Nem kizárt, hogy a szaúdi hírszerzésnek tudomása van egy nagyobb katonai akcióról a Hezbollah részéről Izrael ellen. Boris Pistorius, német védelmi miniszter Libanonba repült, hogy meglátogassa a német békefenntartókat Dél-Libanonban és képet kapjon az ott kialakult helzyetről.

Hiába mutatta be az izraeli hadsereg a bizonyítékokat, hogy a rakétát a Gázai-övezet területéről lőtték ki és a kórház felett a rakétában egy kisebb robbanás keletkezik, majd lezuhan ezt a radikálisok hazugságnak és manipulációnak nevezik. Az esetről videót is bemutattak, valamint az Iszlám Dzsihád és a Hamasz közt folytatott rádiózás is azt bizonyítja, hogy a fegyvert a palesztinok és nem Izrael lőtte ki. A drónfelvételeken sem látható a tipikus kráter, amelyeket az izraeli fegyverek okoznak, hanem egy robbanás és tűz jelei. Egyes katonai szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy a rakétát az „Iron-Dome" vagy a „Patriot" elhárító egysége semmisítette meg a kórház felett és ezért zuhant le, de a hajtómű meghibásodása sem kizárt. A palesztinok 471 halottról beszélnek, azt a számot már több nyugati hírügynökség is átvette.

Az arab országokban és Iránban továbbra is Izraelt hibáztatják a kialakult helyzetért és több államban Amerika ellenes tüntetések is kirobbantak.

A törökországi Adanában is polgárháborús helyzet alakult ki az amerikai konzulátus előtt. A képviselet csütörtökön ki sem nyitott. Bagdadban is tízezrek tüntettek Amerika ellen, a jordániai Ammanban pedig ismét az izraeli nagykövetségre akartak benyomulni tüntetők. Mivel Jordánia lakosságának jó egyharmada palesztin menekült a hatóságok egyre nehezebben tudják kezelni a helyzetet. Az arab TV csatornák folyamatosan ismétlik a kórházban történt robbanás képeit és ezzel csak szítják a feszültséget az iszlám világban. Iránban Ebrahim Raiszi beszédében azt mondta, hogy minden csepp kiontott palesztin vér közelebb viszi a cionista rezsimet (Izraelt) a pusztuláshoz.

Az arab kormányok továbbra is mérsékeltek és nem akarnak belekeveredni egy háborúba. Abdallah jordán király ma Kairóba látogatott, hogy asz-Sziszi elnökkel tárgyaljon a kialakult helyzetről. Rishi Sunak brit miniszterelnök pedig Izraelbe repült, hogy Joe Biden és Olaf Scholz után tárgyaljon Benjamin Netanjahuval. A nyugati politikusok megpróbálják diplomáciai úton rendezni a helyzetet és egy tűzszünetet kieszközölni, ám kétséges, hogy Izrael ebbe beleegyezik.

Ciszjordániában viszont Mahmud Abbasz palesztin elnök egyre kevésbé tudja kezelni a helyzetet. Az éjjel erőszakos tüntetések robbantak ki, amelybe az izraeli hadsereg is beavatkozott és két palesztin fiatalt agyonlőttek. A Gázai-övezetet folyamatosan támadja az izraeli hadsereg és a légierő. Szinte egész Gáza-város egy romhalmaz. A harcok miatt az gázai-egyiptomi határon veszteglő konvoj nem tud élelmiszert és orvosi eszközöket bejuttatni a háborús övezetbe.

Az izraeli TV egyre több felvételt mutat be a Hamasz támadásáról. Halott terroristák testkamerájának a felvételeit is sugározták. Láthatóan a merénylők nagyon céltudatosan mozogtak, nyilvánvalóan ismerték a terepet pl., a kibucok alaprajzát. Ez is azt bizonyítja, hogy egy nagyon jól előkészített rajtaütés volt.