A Fehér Ház orvosa szerint Joe Biden kitűnő formában van

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok elnöke átesett a szokásos éves orvosi vizsgálatán. Kevin O'Connor a Fehér Ház orvosa szerint Joe Biden "szolgálatra alkalmas".
Vágólapra másolva!

O'Connor elmondta, hogy a vizsgálat során "nem merültek fel új aggályok" a 2023-as analízis óta.

Az ország történetének legidősebb elnöke, a 81 éves Joe Biden a visszatérő alvási apnoe-problémája miatt éjszakánként folyamatos pozitív légúti nyomást biztosító gépet (CPAP) kell használnia. Ezen túlmenően az USA elnöke nem-valvuláris eredetű pitvarfibrillációban, hyperlipidémiában, gastrooesophagealis refluxban, allergiában, közepes vagy súlyos degeneratív osteoarthritikus elváltozásban – ez okozza a merev járását – és a lábak érzékszervi perifériás neuropátiájában szenved – sorolta O'Connor.

O'Connor elmondta, hogy Biden éves orvosi vizsgálatát különböző orvosi szakterületek – köztük szemészet, fogászat, ortopédia, fizikoterápia, neurológia, alvásgyógyászat, kardiológia, radiológia és bőrgyógyászat – szakembereivel konzultálva végezte.

Az orvos alapos vizsgálat után úgy ítélte meg, hogy Biden továbbra is alkalmas a szolgálatra, és felmentés vagy alkalmazkodás nélkül teljesíti minden feladatát". 

Bident emellett "egészségesnek, aktívnak és robusztusnak" nevezte.

Bár Biden fizikai vizsgálatának eredményei pozitívnak tűnnek, kognitív vizsgálatot nem végeztek rajta, ráadásul O'Connor nem jelent meg a Fehér Ház szerdai sajtótájékoztatóján, ahol a riporterek kérdéseket tehettek volna fel neki az elnök egészségi állapotáról.

Mindez csak azért felháborító, mert a közösségi médiában megjelenő felvételek tanúsága szerint az USA elnöke szellemileg nincs éppen a toppon: többször is elfelejtette Obama nevét, összekeveri az országok és vezetőinek nevét, ráadásul öt másodpercnél tovább nem tud összefüggően beszélni.

A közelmúltban végzett közvélemény-kutatások szerint 

az amerikaiak túlnyomó többségének komoly aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy Biden képes-e elnöki tisztséget betölteni a mentális alkalmasságával kapcsolatos kérdések miatt.