Tiltakoznak a skót feminista szervezetek a „jó kislány” miatt

Vágólapra másolva!
Az embernek már tényleg alaposan meg kell válogatnia a szavait. Nem csak úgy, tessék lássék, nem árt, ha napjaink gondolatrendőreinek szűrőjén már több ízben is akadály nélkül átment szavakat, kifejezéseket használunk. Brendan Rodgers, a Celtic labdarúgóinak menedzsere elmulasztotta megtenni ezt a bizonyos válogatást, mert miután csapata a hét végén 3-1-re elintézte a Motherwellt, „jó kislánynak” nevezte a BBC riporterét.
Vágólapra másolva!

Az 53 éves, Jane Lewis sportriporter ugyan már kinőtt a kislány korból, és a most közzétette felvétel szerint az újságíró arra kérte a trénert, hogy részletezze, mire gondolt, amikor kijelentette, hogy bajnoki címért folyó versenyfutással kapcsolatban a Celtic „megírja a saját történetét”.

Ezzel kapcsolatos gondolatait azonban nem kívánta megosztani Rodgers, merthogy a Ms. Lewis „pontosan tudja, mire gondolt”, és mielőtt továbblépett, hozzátette

Ennyi, jó kislány, nagyon jól csinálta”.

Több sem kellett a For Women Scotland és a Scottish Feminist Network nőjogi szervezet aktivistáinak, alkalmi szexizmussal vádolták a hirtelen rossz fiúvá vált Celtic menedzserét, és arra szólították fel Rodgerst, hogy azonnal kérjen bocsánatot megalázó megjegyzéséért.

Mellesleg maga az érintett fél, Jane Lewis sem csinált ügyet az esetből sőt, a BBC Scotland és a Celtic sem kommentálta Rogers alighanem ártatlannak szánt megjegyzését.

Sőt, a hírek szerint a Celtic felvette a kapcsolatot Lewis-szal, aki azonban nem sértődött meg és állítása szerint semmi különös nem történt.

A skóciai For Women Scotland szerint azonban lehangoló, hogy az alkalmi szexizmus még mindig mélyen be van ágyazódva a sportéletbe. Szóvivőjük szerint: 

A nők eredményeit alulértékelik, szakmai státuszukat pedig megingatják. Brendan Rodgersnek haladéktalanul bocsánatot kell kérnie.”

A skót feministák úgy vélik, Jane Lewis csak a munkáját végezte, és megpróbált választ találni egy megjegyzésre. A győztes csapat menedzserének hozzáállása azonban leereszkedő és lehangoló volt, pedig „azt hittük, hogy a dinoszauruszok már régen kihaltak” – nyilatkozták.

A BBC Radio Scotland Drivetime című műsorának nyilatkozva Heather Dewar sportújságíró pedig kijelentette, nem hiszi, hogy Brendan Rodgers szexista lenne.

„Szerintem rosszul ítélték meg a megjegyzését. A »jó kislányt« alighanem vicces megjegyzésnek szánta.”