Joe Biden ismét belezavarodott a beszédébe

Japan PM and POTUS Joint Presser
Fotó: NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
Egy órás késéssel érkezett a Kishida Fumio japán miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóra Joe Biden, a színpadra lépve ismételten bizonyosságot nyert, hogy az elnök kognitív képességei nincsenek a toppon: segítői nemcsak a válaszokat írták meg a kérdésekhez, hanem azt is megmondták, mit csináljon.
Vágólapra másolva!

Kit hívjak fel legközelebb? Várj egy pillanatot. Itt van a listám..."

 – motyogta Biden a mikrofonba, a kezében a riporterek listáját és a kérdésekre adott előre megírt válaszokat szorongatva.

Miközben megpróbálta felolvasni a leírtakat, a napszemüvegének tükröződésében mindenki jól láthatta a jegyzeteit.

Ezek az iratok a válaszokon túl azt is tartalmazták, hogy egy adott pillanatban pontosan mit kell tennie az amerikai elnöknek. Szabályozták például azt is, hogy Joe Bidennek mikor kell leülnie.

A beszéd legkínosabb pillanat azonban az volt, amikor az USA elnöke egy arizonai bíróságra vonatkozó kérdésre válaszolt – amely egy 19. századi, az államban szinte teljesen betiltó abortuszt tiltó törvényt támasztott alá – Biden nem tudta felidézni, melyik századról van szó, ezért kijelentette:

Válassz engem. Én a 20. században vagyok.”

 

A közösségi médiában néhányan arra is rámutattak, hogy Bidennek még azt sem engedték meg, hogy a riporterek kérdezzenek tőle, feltehetően attól tartva, hogy azok eltérhetnek a megírt forgatókönyvtől: