Az exminiszter szerint a bevándorlás egyáltalán nem lendítette előre a gazdaságot

illegális migráció, migráns
Hatalmas veszélyt jelent a migrációs paktum
Fotó: Costas METAXAKIS / AFP
Vágólapra másolva!
Néhány éve még az európai népesedési és az ezzel együtt járó gazdasági problémák szinte egyetlen hatásos gyógymódjának a bevándorlást tartották. A gazdag nyugati országokba érkező milliók azonban végzetes mellékhatású orvosságnak bizonyultak. Az EU-nak már hátat fordító Nagy-Britannia sem profitált a tömeges bevándorlásból. A józanabbak szerint radikálisan meg kell fékezni a migrációt.
Vágólapra másolva!

Robert Jenrick, Rishi Sunak kormányának volt bevándorlási minisztere szerint is lényegesen csökkentenie kellene a legálisan Nagy-Britanniába érkezők számát. Érvelése szerint a migráció tömegessé és lassan kezelhetetlenné válása egybeesett a szigetországi termelékenység lassulásával és „a GDP több mint két évszázada nem látott stagnálásával, alig érzékelhető növekedésével.”

A Center for Policy Studies (CPS) számára volt minisztertársával, Neil O'Briennel közösen írt jelentésében azt állítja, hogy egyre nehezebben védhető az az álláspont, hogy a még több migráns jelenti a kiutat a gazdaság stagnálásából. A tanulmány szerint 

a bevándorlás nem hozott jelentős előnyöket, miközben elképesztően nagy hatást fejtett ki a lakhatásra, a közszolgáltatásokra és az infrastruktúrára.

 A jelentés a legális bevándorlás csökkentése mellett a Belügyminisztérium átszervezésével egy új Határbiztonsági és Bevándorlás-ellenőrzési Minisztérium létrehozását is javasolja, amelynek egyetlen feladata a bevándorlás ellenőrzése lenne.

A korlátlan bevándorlás miatt fő leginkább a választópolgárok feje” 

– idézte több brit lap a volt konzervatív minisztert. – „Ezért végre megérdemelnének egy olyan önálló szervezetet, akár minisztériumot, amelynek egyetlen feladta a bevándorlás ellenőrzése és a határok biztosítása lenne. A Belügyminisztérium ugyanis képtelen erre. A kormánynak fel kell használnia a választások előtti időt a Brexit utáni katasztrofális liberalizáció hatásainak felszámolására, hiszen a kabinet elárulta a britek azon kifejezett óhaját, hogy csökkentsék a bevándorlás mértékét.”

Mr. Jenrick kitartott amellett, hogy néhány ötletét még idén, a választások előtt be lehetne vezetni, és ez a lépés elősegítené a konzervatív párt jobb szereplését.

A javaslatok között szerepel az egészségügyi és gondozási vízumok 30 ezerre történő korlátozása, a felsőoktatási képzésben részt vevő külföldi hallgatók diplomaszerzési lehetőségeinek felülvizsgálata, valamint a vízumokra kifizetett díjak inflációnak megfelelő indexálása.

A konzervatív politikus szerint elkerülhetetlen a Nagy Britanniába érkezők számának radikális, néhány tízezerre való csökkentése.

Jenrick és jobboldali képviselőtársai cselekvésre sürgetik a Rishi Sunak miniszterelnököt, mert a novemberben közzétett hivatalos becslések szerint a Nagy-Britanniába érkezők és onnan kilépők száma közötti különbség 2022-ben elérte a 745 ezres rekordot.