Felfüggesztették az orvost, mert azt mondta a transznemű betegének, hogy „biológiailag nő”

doktor, ír, kéz, illusztráció, orvos
Close-up of a female doctor filling up medical form at clipboard while standing straight in hospital
Vágólapra másolva!
Három hónapra felfüggesztettek egy háziorvost, miután azt merte mondani egy transznemű férfinak, hogy "biológiai nő".
Vágólapra másolva!

A fegyelmi bizottság szerint Dr. Raymond Brière – aki több mint négy évtizede praktizált a kanadai Montrealban – "helytelenül és tiszteletlenül" viselkedett, miután a hormongyógyszerek kockázatairól szóló vita során azt mondta egy transznemű páciensének, hogy genetikailag nő.

A találkozó során a páciens arra kérte Dr. Brière-t, hogy írjon fel neki tesztoszteronterápiát, így segítve neki nemet váltani, mivel már megtette az első lépést a férfivá válása felé:

névmásait semlegesre (they/them) változtatta.

A doktor leszögezte, még soha nem kért tőle ilyet egyik páciense sem, majd figyelmeztette, hogy a tesztoszteronterápia agresszívabbá teheti őt. A beteg ezt vitatta és közölte az orvossal, hogy a szakmai véleménye "sztereotípiákon" alapul.

Ezt követően a tesztoszteron terápia módján különböztek össze, a páciens ugyanis azt szerette volna, ha injekciót írnak fel neki, az ugyanis az a szervezet gyorsabb "maszkulinizálódását" okozza. Tovább fokozta a feszültséget, amikor az orvos közölte vele, hogy "biológiailag nő" és nem a páciense által választott névmásokat használta.

A beteg még hangfelvételt is készített az esetről az orvos beleegyezése nélkül.

A páros a sorozatos súrlódások miatt úgy döntött, hogy az érintettnek más orvoshoz kell fordulnia, ám ez sem ment zökkenőmentesen. Ismét összekülönböztek a névmásokon, amelynek az lett a vége, hogy az orvos megtagadta a pácienstől a segítséget és közölte vele: intézze el maga az új időpont lefoglalását.

A Québeci Orvosi Főiskola fegyelmi testülete a beteg pártját fogta, szerintük az "orvos kötelessége", hogy bizalmi kapcsolatot alakítson ki és tartson fenn a beteggel.

Hozzátették, hogy ha egy beteg "úgy véli, hogy nemi identitása nem egyezik a születési anyakönyvi kivonatában szereplő nemmel, kérheti, hogy az általa kifejezett nemi identitással hivatkozzanak rá".

Dr. Brière elfogadta az ellene felhozott vádakat, azonban leszögezte: a beteg magatartása "a legjobb esetben is problémát, vagy a szakmai kapcsolathoz szükséges kölcsönös bizalom hiányát jelezte".