Hátul kullogunk foglalkoztatásban

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió huszonöt tagországa közül Magyarországhoz képest arányaiban csak a lengyeleknél és a máltaiaknál dolgoznak kevesebben. Szintén rosszul állunk az állásszerzést meg sem próbáló, gazdaságilag inaktívak kategóriájában. A képet árnyalja, a regisztrált munkanélküliek összevetésében viszont a régióban nálunk a legjobb a helyzet. Többek között ez szerepel az Eurostat szerdán közzétett, 2004-es összehasonlító elemzésében.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió 2004-es foglalkoztatási rátája 63,3 százalékos, ami azt jelenti, hogy a 15-64 év közötti népesség ekkora aránya végez hivatalosan legalább heti egy óra kereső tevékenységet. Ez az arányszám 0,4 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, derül ki az Eurostat szerdán közzétett jelentéséből. Az összeállítás készítői szerint a növekedés elsősorban a nők (+0,7 százalék) és az 55-64 év közöttiek (0,8 százalék) foglalkoztatási rátájában bekövetkezett emelkedésre vezethető vissza.

Foglalkoztatás: csak a lengyelek és Málta áll mögöttünk

Magyarország ezen a listán a sereghajtók között szerepel: a 15-64 év közötti népesség csupán 56,8 százaléka áll alkalmazásban. Ennél rosszabb arányszámmal a 25 tagú Európai Unióból csak Málta (54,1) és Lengyelország (51,7) rendelkezik. Arányaiban a legtöbben Dániában (75 százalék), Hollandiában (73 százalék) és az Egyesült Királyságban (71 százalék) dolgoznak.

Kevesen próbálkoznak állásszerzéssel

A gazdaságilag inaktívak aránya -akik nem foglalkoztatottak és nem regisztrált, álláskereső munkanélküliek, tehát nincsenek jelen a munkaerőpiacon - szintén Dániában a legalacsonyabb (19,9 százalék), míg Magyarországon (39,5 százalék) és Máltán (41,7 százalék) a legmagasabb. A jelentés szerint a gazdaságilag nem aktív népesség mintegy 50 százaléka alacsonyan képzett.
A 15-64 év közötti népesség inaktivitása a férfiaknál a tanulásra, a nyugdíjra, betegségre, fogyatékosságra vezethető vissza, a nőknél a tanulás és a nyugdíj mellett a gyermekvállalás a harmadik fő tényező. Mindkét nemnél az inaktívak között 5 százalék azoknak az aránya, akik sikertelenség miatt lépnek ki a munkaerőpiacról, nem hisznek abban, hogy álláshoz juthatnak.

Munkanélküliségi ráta: jobb a kép

Valamelyest javul a kép, ha csak a munkanélküliségi rátát nézzük. A munkaügyi központokhoz bejelentett, álláskeresők kategóriájában 5,9 százalék volt 2004-ben az arányszám, ami a kelet-közép-európai régióban a legjobbnak számít. Összehasonlításul: Szlovákiában 18,2, Lengyelországban 18,8, míg Csehországban 8,5 volt a ráta. Az EU 25 tagállamának átlaga 9 százalék.

Keresetkülönbség: 17 százalék a férfiak előnye

Az Európai Unióban a nők átlagban 17 százalékkal keresnek kevesebbet férfi társaiknál. A régi és az új EU-tagállamok közötti keresetkülönbségek nem változtak jelentősen: kettő-, négyszer többek keresnek a nyugatiak.