Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Több munkát lehetne végezni távmunkában

Vágólapra másolva!
Hatodik alkalommal rendez a Szociális és Munkaügyi Minisztérium távmunka-konferenciát. Ebben a foglalkoztatási formában az utóbbi években kis mértékű bővülés történt, áttörés viszont nem; továbbra is nagy a lemaradásunk Nyugat-Európával szemben. Jelenleg főként adatrögzítést, adatfeldolgozást, telefonos ügyfélszolgálatot, telefonos értékesítést, adatfelvételt,  rendszerfelügyeletet helyeznek ki a cégek távmunkába.
Vágólapra másolva!

A december 6-i rendezvényen az előadások foglalkoznak azzal, hogy miként lehetne nagyobb arányú a távmunka a közigazgatásban, mi a szerepe a szakképzésnek a felkészítésben. A konferencián a korábbiakhoz hasonlóan megszólalnak a távmunkát alkalmazó cégek, ismertetik gyakorlati tapasztalataikat.

A munkáltatók kezében a megoldás

Az egy évvel ezelotti hasonló rendezvényen még arról volt szó, hogy két százalékról négy százalékra nott a távmunkában foglalkoztatottak aránya, de ez még igen messze van az európai uniós 14 százalékos, az Amerikai Egyesült Államokban elért 25 százalékos arányától. Szakértők szerint a távmunka Magyarországon is csak úgy érhet el nagyobb foglalkoztatási szerepet, ha a munkáltatók felismerik annak gazdasági elonyeit.

A képzettebbek jobb helyzetben

Az eddigi tapasztalatok szerint általában csak a magasabban képzett munkavállalóknak nyújtanak a cégek távmunka lehetoséget, vagy egyszerű adatrögzítést szerveznek távmunkában. Ugyanakkor sokkal több munkafolyamat ad lehetőséget ilyen munkavégzésre. Ez különösen azoknak a munkavállalóknak lenne fontos, akik lakóhelyén nincs más munkalehetoség, ahova nem épül út, és ahol nem terveznek beruházásokat.

Amit lehet dolgozni

Jelenleg főként adatrögzítést, adatfeldolgozást, telefonos ügyfélszolgálatot, telefonos értékesítést, adatfelvételt, rendszerfelügyeletet helyeznek ki a cégek távmunkába, de ebben a formában lehetne végezni még igen sok más tevékenységet is, így például különféle ügyviteli, pénzügyi, számviteli, könyvelési, tervezési, számítógépes programfejlesztési feladatokat.

Csökkenthető a bér- és az ingatlanköltség

Szakmai tanulmányok szerint egyes munkafolyamatok távmunkába szervezésével az alacsonyabb bér és ingatlanköltségek révén jelentos költségcsökkenés érhető el. A bérköltségek 30 százalékkal, az ingatlanköltségek mintegy 50 százalékkal alacsonyabbak vidéken, mint egy nagyvárosban.

Az időseknél a számítógép-használat a gond

Behatárolja a lehetőségeket, hogy még a fiataloknak is csak 66 százaléka használja az internetet, a 60 év felettieknél viszont ez az arány két százalék. Az alacsony iskolai végzettségűek körében 10 százalék az internetezok aránya, a felsofokú képzettségueknél 60 százalék körüli. A községekben 10 százalék alatti ez az arány, a nagyvárosokban 50 százalék feletti. Átlagban a népesség kétharmada még nem használta az internetet, és a diákok 20 százaléka is úgy kerül ki az iskolából, hogy nem sajátította el ezt a ismeretet. A dél-dunántúli régióban például 100 háztartásból csak 12-bol érhető el az internet, s még a közép-magyarországi térségben is 100 közül alig több mint 20 háztartásból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről