Így pihennek nyáron a magyar dolgozók

Vágólapra másolva!
A legtöbb munkavállaló elmegy nyáron szabadságra, csak az a kérdés, hogy ki mennyi időt engedhet meg magának. Az igazi feltöltődéshez a többség szerint legalább két hét kellene. Van, akinek a főnöke határozza meg, hogy mennyit vehet ki; akad, akinek a határidőkhöz kell alkalmazkodnia; és olyan is, akit a ledolgozott órák után fizetnek, így a hosszú pihenést a pénztárcáján érzi. Utcai pillanatképünk a dolgozók nyári feltöltődéséről.
Vágólapra másolva!

Petra egy multinacionális nagyvállaltnál dolgozik, a közelmúltban élt túl egy leépítési hullámot. Úgy gondolja, hogy akit nem küldtek el, annak már nem kell tartania, ezért a cégnél nem félnek kivenni a szabadságot. "Én csak ősszel megyek majd nyaralni, mert az utószezonban olcsóbb, de akár nyáron is elmehetnék két hétre. Munkáltatójánál a hosszabb szabadság nem jelent problémát, azonban jó előre be kell jelenteni. "Számomra a feltöltődést egy minimum kéthetes szabadság és a tengerpart jelenti. A vezetők már januárban elkezdték kérdezgetni, hogy ki mikorra tervezi a nyári szabadságát, persze olyankor még senki nem tud biztos választ adni. Mindenképpen össze kell hangolni, mert nem mehet el mindenki egyszerre. Volt már olyan, hogy két közvetlen kolléga ugyanakkorra tervezett nyaralást és az egyiknek teljesen át kellett szerveznie, mert nem engedték őket el egyszerre."

A szabadságok összehangolása általános követelmény a munkáltatóknál, szinte egy cég sem engedheti meg magának, hogy kiürüljön az iroda. Így van ez az egyik légitársaság irodájában is. "A legfontosabb, hogy egyeztessünk a többiekkel" - magyarázza Boglárka, a vállalat egyik alkalmazottja. "Egyébként pedig a nyári szabadság nem pótolható semmivel, így a cégnek sincs ellenére, hogy mindenki elmenjen egy hétre nyaralni, sőt még egy repülőjeggyel is hozzájárulnak külföldi pihenésünkhöz" - ad betekintést a céges juttatási rendszerbe.

A stresszelőknek nem elég pár nap

Zoltán egy nagyobb pénzügyi vállalkozásnál dolgozik, ahol mindennapi munkája erős stresszel jár. Számára egy hosszú hétvége nem jelent megoldást a pihenésre, mert ennyi idő alatt nem tud leereszteni. "Pár nap az kevés. Néhányszor megpróbáltam hosszú hétvégére elmenni nyaralni, de a legutoljára is a harmadik napon hazamenekültem, mert ennyi idő alatt még a nyugalmat sem sikerült megszoknom. Az ideális a két hét, annyi idő alatt tudok rendesen feltöltődni."

Van, akinek csak papíron jut szabadság

Vannak munkahelyek, ahol nehezebben megy a szabadság kivétele. "Általános probléma itt, hogy az emberek nem tudják kivenni az éves szabadságukat" - vallja be egyik minisztérium jogász köztisztviselője. "Előfordul sokszor az is, hogy papíron valaki kiveszi szabadságát, de igazából ez idő alatt is dolgozik bent. Ez azért van, mert a minisztériumnak ki kell adni a szabadságokat, de sajnos ez nem mindig jelenti azt, hogy nélkülözni is tudja az adott dolgozót. Megtörtént az is, hogy csak az mehetett el szabadságra, akinek már van befizetett útja." Ennek ellenére interjúalanyunknak lennének elképzelései arról, hogy hogyan tudna igazán feltöltődni. "Vízpart, koktélok és csak bámulni bele a tengerbe."

Más a helyzet az órabéres dolgozóknál. Ott még a magasabb beosztásokban is számolni kell a munkakieséssel. Sándor, aki informatikusként dolgozik különböző projektekben arról számolt be, hogy nem elég csak a határidőkhöz igazodni. "Jó lenne elmenni két hét szabadságra, de általában meg kell elégednem a hosszú hétvégékkel. Miután órabér alapján kapom a fizetésemet, ezért ha két hetet nem dolgozom, az azt jelenti, hogy abban a hónapban csak a felét kapom meg a pénzemnek és sajnos ezt a legtöbbször nem engedhetem meg magamnak. Nekem gyakorlatilag nem éri meg szabadságra menni."

Ahol elég egy jó ürügy a nyaralásra

Határidő köti az építészeket is, de ha ügyesen ütemezik, akkor egy-egy hosszabb szabadság belefér a munkarendbe, ráadásul a nyaralás lehet, akár a munka kiegészítője is. "Az építésziroda feladata, hogy úgy ütemezze be a munkákat és a határidőket, hogy a dolgozók el tudjanak menni szabadságra nyáron. Általában bele szokott férni a több hetes pihenés is. Amúgy pedig az építészetileg érdekes városok megtekintése valamilyen szinten hozzátartozik a munkához, csak ügyesen kell célpontot választani és máris megvan a kiváló ürügy egy utazásra" - meséli nevetve Dávid, egy építésziroda munkatársa.

Munka nyaralóhelyen: megtagadták a szabadságot...

Pórul járt Brigitta az egyik franchise étteremlánc alkalmazottja, akinek tavaly nyáron volt alkalma egy hónapot a Balatonon dolgozni. Csak utólag tudta meg, hogy ez egyben a nyaralása is volt. "Ugyanannyit teljesítettem, mintha itthon dolgoztam volna. Amikor onnan visszajöttem szerettem volna szabadságra menni, de a munkaadóm válasza az volt, hogy miért akarok pihenni, amikor most voltam egy csomó időt a Balatonon, ott igazán kinyaralhattam magam."

Dorofejev Tamara