Számítógépes tudás nélkül nem lesz munka

Vágólapra másolva!
Öt éven belül a magyarországi munkahelyek kilencven százalékának betöltéséhez elengedhetetlen lesz a digitális írástudás - mondta Klotz Tamás, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) főtitkára. Mivel a hazai kis- és középvállalkozások alig fordítanak pénzt dolgozóik továbbképzésére, így vagy autodidakta módon vagy saját forrásból kell az informatikai tudás frissítését megoldani és ezáltal a versenyképességet megőrizni.
Vágólapra másolva!

Az IVSZ és a MeFIT Alapítvány, csatlakozva az EU "e-képességek hetéhez" (e-skills week), országos rendezvénysorozaton hívja fel a döntéshozók, kis- és közepes vállalkozók, illetve a diákok figyelmét arra, hogy a digitális írástudás milyen fontos szerepet játszik a munkaerőpiacon is.

A nemzetközi összevetésből kiderül, hogy Magyarországon fele annyi vállalkozó gondolja fontosnak a felnőttképzést, mint például Csehországban. Ugyanakkor a magyar munkaadó munkavállalókkal szembeni informatikai tudásbeli elvárásai megegyeznek egy svéd munkaadóéval. Az elvárások nagyok, azonban a vállalatok nem támogatják a munkavállalókat abban, hogy ezeknek meg tudjanak felelni. A magyar kis- és közepes cégeknek csupán 5-10 százaléka folytat belső képzést, szemben a nagyvállatok 25 százalékával. Ebből következően egy olyan munkavállaló, amelyik kis, vagy közepes céghez kerül, gyakorlatilag lemondhat a felnőttképzésről. Így autodidakta módon vagy saját forrásból kell képzését finanszírozni, ha meg akarja őrizni versenyképességét.

Klotz Tamás a diákokról azt mondta: sokkal jobban érdeklődnek az informatika iránt, de a nyelvtudás hiánya őket is akadályozza a világhalón való közösségi együttműködésben, kapcsolattartásban.