Főként mérnököket és informatikusokat keresnek az internetes hirdetések

Vágólapra másolva!
Sokkal több mérnökre, illetve informatikusra lenne szükség Magyarországon - derült ki a Jobinfo első negyedéves felméréséből. Az elemzés szerint az angol nyelvtudás alapvető, de jó eséllyel hasznosítható a cseh, a román vagy az orosz nyelv is.
Vágólapra másolva!

A legjobb alkupozícióban a műszaki, informatikai végzettséggel rendelkezők vannak mostanában, a kínált állások 23 százaléka ezeken a területen várja az önéletrajzokat - derül ki a Jobinfo.hu online álláspiaci riport 2011. első negyedéves adataiból.

A kínált konkrét pozíciókat tekintve leginkább területi képviselőket és értékesítőket keresnek a munkaadók, ugyanakkor a top10 pozíció közül négy műszaki végzettséghez kötött állás. Utóbbi kategóriában leginkább a szoftverfejlesztőkért, a gépészmérnökökért, műszaki menedzserekért, valamint az informatikai rendszerek támogatását végző szakemberekért "versenyeznek" a munkáltatók.

A betöltésre váró pozíciók mintegy 34 százaléka fővárosi, közel 50 százaléka pedig pest megyei munkavégzést jelölt meg helyszínként. "Pest megyét leszámítva a legtöbb nyitott állás - leginkább a hazánkban megtelepedett multiknak köszönhetően - Komárom-Esztergom, Fejér, valamint Győr-Moson-Sopron megyében található" - közölte Kristók Balázs, a portál vezetője.

A 2011 első negyedévében kínált pozíciók 53 százalékában várja el a munkáltató legalább egy idegen nyelv ismeretét. A konkrét nyelv tekintetében egyébként igen változatos a kép, bár a dobogó nem okoz különösebb meglepetést: az angol vezet, ezt követi a német, végül a francia. Ez utóbbi, illetve az egyéb nyelveknél jellemző, hogy mellettük az angol nyelv ismerete ugyancsak követelményként szerepel az álláshirdetésben.

"Az adatokból az is megfigyelhető, hogy nagyon keresett a cseh, szlovák, lengyel, román, illetve orosz nyelv. Ez vélhetően annak is köszönhető, hogy Magyarországon számos regionális szolgáltató központ működik, melyek magyar munkaerővel oldják meg a közép-kelet-európai ügyfélhívások lekezelését" - mondta Kristók Balázs.

A távmunka az egyik olyan álláskategória, amelyben a legalacsonyabb az online álláshirdetések száma - derült ki a Jobinfo negyedéves riportjából.