Megteheti ezt a főnök? - tíz dolgozói panasz

Vágólapra másolva!
Hétvégi csapatépítő tréning, kamerás megfigyelés, levonások a fizetésből. Szinte minden munkahelyen vannak olyan vezetői döntések, amelyek jogszerűségét a dolgozók megkérdőjelezik. Tíz olvasói panaszt gyűjtöttünk össze, választ pedig Dr. Sipos Márta munkajogásztól kértünk.
Vágólapra másolva!

1. A leltárhiányt levonja a fizetésből

Főleg a kereskedelemben - például eladóként dolgozó - olvasóinktól érkező panasz, hogy a leltárhiányt a főnök levonja a dolgozók fizetéséből, ami -mint megtudtuk - a legtöbb esetben nem szabályos eljárás. "A munkabérből csak akkor lehet levonni bármely összeget, ha a dolgozó ehhez hozzájárult. Ez azonban nem általános hozzájárulás, hanem mindig a konkrét esetben kell, hogy beleegyezzen a levonásba. Ezen felül csak abban az esetben lehet levonni a dolgozó béréből bármely összeget - például a leltárhiány összegét, ha erről már jogerős bírósági végzés született" - magyarázza Dr. Sipos Márta munkajogász.

2. Formaruhát ír elő a munkahelyen

"Nyár elején gondolt egyet a főnök és bejelentette, hogy a következő héttől mindenkinek minden nap 'business szettben' kell munkába járnia, ami nála azt jelentette, hogy nem lóghat ki sem a térd, sem a váll. Eddig sem öltözött senki kihívóan a kollégák között, de mivel jórészt fiatalok dolgozunk itt, a nyári melegben szívesen vettünk fel például spagetti pántos felsőt. Ráadásul az új szabályozásnak köszönhetően cserélhetem le a teljes ruhatáram, ami komoly költséget jelent a számomra. Pedig munkánk során nem találkozunk személyesen ügyfelekkel" - panaszolta el Anna a pénzügyi területen működő munkahelyének változásait.

A munkajogász szerint a munkáltató előírhat formaruhát, de ez az eljárás nem szabályos. "Ha formaruhát írnak elő a munkavégzéshez, akkor azt a munkáltatónak biztosítania kell a dolgozók számára. Ezen felül csak higiéniai, munkavédelmi és biztonsági okok miatt írhat elő szabályokat a munkáltató az öltözködésre vonatkozólag. Ha a főnöknek olyan konkrét igényei vannak, hogy ne lógjon ki az ott dolgozó hölgyek válla, akkor erre elő kell írni a formaruhát és neki magának kell ruhadarabokat biztosítania." Egyébként a közszférában ruhapénzt fizet a munkaadó a megfelelő öltözet biztosítása céljából.

3. Kamerával figyeli a dolgozókat a munkahelyen

A munkáltató a munkavégzés ellenőrzése céljából rendszeresíthet kamerákat, ennek azonban komoly szabályai vannak - tudtuk meg a munkajogásztól. "Az összes munkavállalónak tudnia kell, hogy hol és milyen mértékben figyelik meg, azaz, hogy hol találhatóak a kamerák, azok mikor vannak bekapcsolva. A megfigyelés nem sérthet személyiségi jogokat, tehát nem lehet mosdóban, étkezőben, vagy az átöltözésre biztosított helyen. Szabályozni kell, hogy a felvételeket mennyi ideig és hol tárolják, valamint, hogy mikor kerül megsemmisítésre. A felvétel megtekintésének is pontos szabályai vannak. Csak az arra feljogosított személy tekintheti meg őket."

4. Egy hónapos nyári leállást jelent be egy héttel korábban, és fizetés nélküli szabadság kivételére kötelez

Ez ebben a formában teljesen szabálytalan. Ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem végeznek munkát, akkor a munkavállalóknak ugyanúgy jár a munkaidőre járó személyi alapbére. Szabály szerint a munkáltató szabadságot csak úgy rendelhet el, hogy a teljes szabadság háromnegyedét egyben kiadja, de ezt egy hónappal korábban be kell jelentenie. Fizetés nélküli szabadságról ebben az esetben szó nem lehet.

5. Nyári szabadság alatt berendel a munkahelyre

Nem túl kellemes, amikor a nyári szabadság alatt szól a telefon és közli a főnök, hogy másnap be kellene menni dolgozni. Vigyázat! Ne dőljünk be a felettes parancsoló szavának, a szabadságunk megszakítására csak nagyon kivételes esetekben van joga. Először is bizonyítania kell, hogy ez elkerülhetetlen lépés. Másodszor ha a nyaralásunkat kell megszakítani, akkor a munkáltatónak meg kell térítenie minden olyan költséget, ami emiatt keletkezett (például a már lefoglalt szállást, a vidékről, vagy külföldről a hazatérés költségeit).

6. Megszabja, mi lehet az asztalon, és meghatározza a telefonban közlendő bemutatkozó szöveget

"Utasítottak, hogy az asztalunkon a számítógépünkön, egy tollon és üres papíron kívül semmi más nem lehet, még a családi fényképet is el kell rakni. Ezen kívül csak a főnök által meghatározott szöveggel vehetjük fel a telefont, ami számunkra meglehetősen idegen" - mesélte felháborodva Gábor, egy logisztikai vállalat szellemi dolgozója. Sajnos ki kell ábrándítanunk a fiatalembert, ugyanis ezt megszabhatja a munkáltató. "Az asztalon csak a munkavégzéshez szükséges eszközöket kell ott tartani, bár olyanról még nem hallottam, hogy egy családi fotóból probléma legyen. A munkavégzés protokollját - azaz a telefonfelvételt - írásban rögzíteni kell és a munkavállalók tudomására hozni. Elmarasztalni a dolgozót azért mert másképpen jár el csak ezután lehetséges" - mondta a munkajogász.

7. Csapatépítő tréninget tart munkaidőn kívül

Sok helyen a csapatépítő tréningeket részben a munkaidőn kívülre időzítik (például pénteki indulás, vasárnapi érkezés). Az ezeken való részvétel általában kötelező, vagy legalábbis erősen ajánlott. Ez azonban azt jelenti, hogy a munka után az estét, vagy még sokkal gyakrabban hétvégét is rá kell áldozni a csapatépítésre. Kötelezheti a munkáltató a dolgozóit a részvételre? "A csapatépítő tréningen eltöltött idő beleszámít a munkaidőbe, amit vagy később kiadnak szabadidőként, vagy pótlékkal kifizetnek mint rendkívüli munkaidőt. Ha ennek megfelelően a munkaidő-beosztás megengedi, és hét nappal előbb közlik a munkaidő-beosztás szabályai szerint az időpontot, akkor a főnök akkorra teszi a csapatépítést amikorra csak akarja" - jegyzi meg Dr. Sipos Márta. Annyit érdemes megjegyezni: a tréning sok esetben inkább szórakozás, mint munka.

8. Hétvégére hív össze meetinget

"Ez nem munka, csak egy rövid megbeszélés" - utalt Enikő főnöke egy szombat délutáni meetingre, amire a munkatársak nem igazán akartak elmenni. "Húztuk a szánkat amikor bejelentette, hogy sajnos máskor nincs ideje a megbeszélésre, a részvétel persze kötelező volt" - mesélte esetét a marketing területen dolgozó hölgy. "Ha a dolgozó szerződés szerint munkaidőkeretben dolgozik, akkor a szombat délutáni meeting mindenképpen munkaidőnek számít" - hívja fel a figyelmet a munkajogász. "A főnök megteheti, hogy így osztja be a dolgozók munkaidejét, de akkor ezt egy héttel korábban be kell jelentenie és ezt az időt valamikor az előző, vagy a következő hetek folyamán ki kell adnia a munkavállalóknak. A dolgozó csak akkor maradhat távol az ilyen rendkívüli időpontban tartott megbeszélésektől, ha az családi, vagy magánéleti okok miatt aránytalanul sérelmes."

9. Előző nap jelenti be, hogy másnap külföldre kell utazni

"Egyszer csak szólt a főnök, hogy másnap Prágába kellene repülni az egyik megrendelőhöz és már vette is a repülőjegyet. Kicsit kellemetlen volt, mert nem voltam rá felkészülve, másnapra időpontom volt az orvosnál, amit emiatt le kellett mondanom és még sorolhatnám a problémáimat ezzel kapcsolatban" - sérelmezte Dániel. Megteheti ezt a főnök? A munkajogász válasza: igen. "Ez sokkal inkább stílus, mintsem szabály kérdése. Egy jól szervezett munkáltató nem hoz ilyen intézkedést. Ha esetleg mégis közbejön egy külföldi utazás, akkor illik megkérdezni a munkatársakat, hogy kinek nem okoz ez problémát és azt a munkavállalót kell kiküldeni" - fejtette ki véleményét a munkajogász.

10. Bevásároltat az irodába

Kinek kell pótolnia ha elfogy az irodában az egészségügyi papír, a szappan, a zsebkendő, vagy az ásványvíz? Megvetetheti ezeket a dolgokat a főnök a munkavállalókat, vagy neki kell biztosítania őket? "A munkavégzéshez szükséges felszerelést természetesen a munkáltatónak kell megvennie. Ezen kívül a higiénés előírásoknak való megfelelés következtében mindig kell, hogy legyen egészségügyi papír és kézmosószappan, ezek szintén a munkaadó felelősségei közé tartoznak. Ivóvizet csak akkor kell tartani a munkahelyen, ha azt a hőségszabály úgy határozza meg, egyébként az ásványvizet már minden dolgozó a saját igényei szerint veszi meg magának, ahogy a zsebkendőjét is" - mondta el az idevonatkozó szabályt Dr. Sipos Márta.

Munkajogi kérdése van?
Foglaljon időpontot személyes konzultációra vagy kérjen írásos állásfoglalást. Aki válaszol: tapasztalt munkajogász szakértőnk, Dr. Sipos Márta. TOVÁBB >>>

Dorofejev Tamara