Nehéz a szabadulás a határozott idejű munkaviszonyból

Vágólapra másolva!
Mit tegyünk, ha kaptunk egy jó állásajánlatot, de határozott ideig tartó munkaszerződésünk még jó ideig cégünkhöz köt? A közös megegyezés csak a munkáltató jóindulatán múlik, rendes felmondással pedig jogszerűen nem szüntethető meg a szerződés.
Vágólapra másolva!

Határozott időre szóló szerződést a munkáltatók általában valamilyen konkrét feladat, projekt elvégzésére kötnek. Ilyen lehet a szezonális munka (például gyümölcsszedés, aratás), vagy amikor valamilyen pluszként felmerült megrendelői igényt kívánnak kielégíteni, de nem akarnak állandó munkatársat felvenni, így spórolva a bérköltségen.

A munkavállalók sokszor félnek a határozott ideig tartó szerződéstől, és a határozatlan ideig tartó szerződés megkötésére törekednek. Ilyenkor nézzék a jogviszony jó oldalát, azt, hogy meghatározott időtartamra biztos jövedelemmel számolhatnak. A határozott időtartamra létesített munkaviszony ugyanis jogszerűen nem szüntethető meg rendes felmondással. Tudni kell azonban, hogy mindkét fél keze meg van kötve.

"Határozott időre kötöttük a munkaszerződésemet, de szeretném felmondani, mert kaptam egy sokkal jobb ajánlatot. Hogy mondhatnék fel?" - kérdezte egy fővárosi multinál dolgozó nő.

A Munka Törvénykönyvének 88. §-a szerint a határozott időre szóló munkaviszony csak közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással, illetőleg próbaidő kikötése esetén azonnali hatállyal szüntethető meg. Ha rendes, megértő munkáltatója van, megpróbálhatja, hogy közös megegyezéssel váljanak szét útjaik, de a munkáltató ebbe nem köteles belemenni.

Ha a rendkívüli felmondás lehetősége nem áll fenn (ilyen például, ha hónapok óta nem kap fizetést valaki), nincs közös megegyezés sem, és a próbaidő is letelt, akkor jogszerűen nem lehet megszüntetni a határozott idejű munkaviszonyt.

Ha a dolgozó mégis menne, akkor ki kell fizetnie a munkáltatónak a felmondási időre járó átlagkereset összegét. Ha kevesebb idő van hátra, mint a felmondási idő, akkor az arra az időre jutó átlagbért kell kifizetnie. A dolgozónak akár meg is érheti kifizetni ezt azt összeget, ha egy jobban fizető állást talált. Figyelembe kell vennie azonban, hogy a munkáltató kártérítési pert is indíthat, ha a lelépésből kára származott.

A munkavállaló is védett

Amennyiben a munkaviszonyt a munkáltató egyoldalúan szünteti meg (kivéve, ha oka van a rendkívüli felmondásra, vagy a próbaidő alatt történik), a határozott időből hátralévő időre, de maximum egy évre, a munkavállaló részére az átlagkeresetét előre köteles megfizetni.