Állásinterjún, tárgyaláson is hasznát vehetjük a jó memóriának

Vágólapra másolva!
A memória fejlesztésének sok területen hasznát vehetjük. Nem vagyunk könnyű helyzetben, ha egy állásinterjún hirtelen négyen mutatkoznak be nekünk és később meg szeretnénk szólítani őket. Vagy a második interjúkörre kapunk feladatot, ám nincs jegyzetelési lehetőség. A munkahelyen előforul, hogy a főnök elhadar hat-hét feladatot, viszont azonnal rohan tovább, még visszakérdezni sincs időnk. Szintén gondban lehetünk, ha egy fontos előadáson, meetingen hirtelen vissza kell idézni a legfontosabb momentumokat és üzeneteket. A memória fejlesztésére több módszer létezik. Szakértőket kérdeztünk a fogásokról.
Vágólapra másolva!

Memóriánk két részből áll, rövid és hosszú távúból. A rövid távú memória kapacitása kicsi, néhány percre terjed ki és átlagosan hét információegység tárolására alkalmas. A hosszú távú ezzel szemben szinte végtelen információ eltárolását teszi lehetővé, és míg a rövid távúból az információk könnyen elvesznek, addig a hosszú távúból - amennyiben sikerül benne eltárolnunk - jóval könnyebben előhívhatók. De hogyan tudunk minél több dolgot eltárolni memóriánkban, és hogyan tudjuk előhívni onnan?

Ismételgessük a megjegyezni kívántakat

Az új információk megjegyzésére az egyik leghatékonyabb módszer az ismételgetés. "Ha a dolgozó - például egy konferencián - minden bemutatott nevét szeretné fejben tartani, a bemutatkozásokat követően legalább kétszer-háromszor azonnal ismételje el magában azokat" - tanácsolja Mérő László, az ELTE Kísérleti Pszichológiai Tanszékének egyetemi tanára.

Ha egyszerre akarnak több dolgot megjegyezni - tette hozzá - , alkalmazzák a társítás módszerét. Ha bemutatnak nekünk egy ismeretlen személyt, nem szükséges minden külső jellemzőjét külön-külön megjegyeznünk. Hatékonyabb és egyszerűbb, ha társítjuk egy általunk már ismert, hozzá hasonló emberhez, és csak azt tároljuk el memóriánkban, hogy kire hasonlított a másik fél. Így mindössze egyetlen információt kell megjegyeznünk 25 helyett, mégis a jövőben szinte hiba nélkül le tudjuk majd írni a bemutatott külsejét - csak azt kell felidéznünk, kire hasonlított a másik fél.

Csoportosítsuk az információkat

A csoportosítás is egy hasznos módszer lehet. Lényege, hogy 25 építőipari céget és 5 élelmiszeripari áruházat egyszerűbb megjegyezni, mint 30 különböző céget. "Készítsünk hierarchikus vázlatot a fejünkben, közös tulajdonságok alapján csoportosítsuk a megjegyezni kívántakat, és érezhetően sokkal könnyebben rögzíthetjük azokat" - véli Bernáth László emlékezetszakértő.

Sokak számára a képi emlékeztetők jelentik a megoldást. Ha 0-tól 9-ig minden számhoz társítsunk egy-egy kellemes képet, ezek segítségével a számokat is könnyebb felidézni. A rímelés is sokat segíthet, főleg kisgyerekeknek a szorzótábla megtanulásában: "hatszor nyolc az negyvennyolc", vagy a fizika egyes törvényszerűségeinek a megjegyzésében: "Minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz súlya".

Ugyanabban a hangulatban könnyebb az emlékezés

A memóriafejlesztés azonban nem ér véget azzal, hogy megtanultuk, hogyan tudjuk könnyebben és gyorsabban memorizálni a dolgokat. Az információk fejben tartásával ugyanis azok bár ténylegesen eltárolódnak memóriánkban, viszont ha nem tudjuk előhívni onnan, olyan, mintha meg sem jegyeztük volna őket.

Mint a szakértők elmondták, létezik egy úgynevezett kontextushatás: az ember jóval könnyebben idézi fel a rögzített információkat, ha ugyanabban a hangulatban, környezetben próbálja felidézni azokat, mint ahol megjegyezte. Ezt a hatást kell kihasználni az emlékezés elősegítésére. Persze az esetek többségében nem térhetünk vissza ugyanarra a helyszínre, ilyenkor a képzelet lehet segítségünkre. "Gondolatban menjünk vissza vagy emlékezzünk arra, milyen kedvünk volt, amikor megjegyeztük a dolgokat, idézzük fel a külső tényezőket - az akkor hallgatott zene is segíthet - és több mint valószínű, hogy az információ is eszünkbe jut" - tájékoztatott Mérő László (képünkön).

Néhány tipp a memória fejlesztésére:

- Ismételgessük a megjegyezni kívánt információkat magunkban
- Társítsuk egy hasonló dologhoz
- Közös tulajdonságok alapján csoportosítsuk az információkat
- Társítsunk hozzá képet
- Tanuljuk meg rímelve
- Gondoljunk vissza arra az állapotra, amiben az információ megjegyzésekor voltunk

Oroszi Babett