Menekülés a munkanélküliségből vállalkozással

Vágólapra másolva!
Nyolc százalék fölé emelkedő munkanélküliségi rátát, több tízezres elbocsátási hullámot jeleznek a gazdaságkutatók a következő hónapokra. A munkanélküliség elől vállalkozásba is lehet menekülni. A létforma látszólag vonzó: nincs főnök, nagy egyéni szabadság, keresetben határ a csillagos ég. Nem árt azonban alaposan felmérni a piacot, képességeinket és áttekinteni, mivel jár a magánzói lét, még kiváló szakemberként is beletörhet ugyanis a bicskánk.
Vágólapra másolva!

Joó Zsuzsanna karriertanácsadó két évtizednél is többet dolgozott alkalmazottként. Tizenkét évig pedagógus volt, ezt követően egy magyar nagyvállalatnál, majd egy angol lapkiadó cégnél állt alkalmazásban. Aztán váltott: jelenleg önálló vállalkozását működteti. A saját vállalkozást a jövő egyik nyerő szakmájának tartja, amelyben megtalálta számítását. Úgy látja, a vállalkozói lét egyik nagy vonzereje a szabadság. Magunk oszthatjuk be munkaidőnket, önállóan tervezhetünk, megmutathatjuk, mennyit érünk a piacon.

Mégsem árt alaposan mérlegelni, megéri-e elindulni, alkalmasak vagyunk-e rá. A vállalkozói lét ugyanis jelentősen eltér az alkalmazottitól. Együtt tudunk élni a bizonytalansággal? Bírjuk a piac hullámzásait? Képesek vagyunk gyorsan, határozottan dönteni? Ha nem, akkor inkább el se kezdjük, mert kudarcban lesz részünk

"Tipikus tévhit, hogy kiváló szakemberekből jó vállalkozók lesznek. Ők sokszor azért döntenek a magánzó lét mellett, mert meg akarnak szabadulni a kellemetlenkedő főnöktől, a munkahelyi kötöttségeiktől és úgy vélik, egyedül is elboldogulnak. Csakhogy üzleti előképzettség és a vállalkozáshoz szükséges marketingismeretek nélkül lehetetlen sikeresen vállalkozást működtetni. Ha nincsenek jól átgondolt üzleti terveink, folyamatosan megújuló szolgáltatásaink és ötleteink, jobb, ha várunk"- hívja fel a figyelmet a tanácsadó.

Vannak ingyenes tréningek is

Ha nem tudjuk magunk felmérni a képességeinket vagy a vállalkozással járó teendőket, érdemes kezdő vállalkozói, üzleti terv írói tréningen részt venni. Itt elsajátíthatjuk, hogyan kell üzleti, pénzügyi és marketingterveket készíteni, és rájöhetünk, egyáltalán nekünk találták-e ki a vállalkozói létet. Az ilyen képzések többsége ingyenes, melyet a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatása, valamint EU-pályázati pénzek tesznek lehetővé.

Ingyenes képzést tart például az Újrakezdést Segítő és Felzárkóztató Alapítvány, a Nőtárs Alapítvány, a Budapesti Ifjúsági Vállalkozó Központ. További pénzbeli segítséget nyújthat a vállalkozó szellemű, de pénzszűkében lévő és épp munkanélküliként regisztrált a Közép-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ munkanélküliek vállalkozóvá válását támogató programja. A programot a munkaerő-piaci alap finanszírozza. Pályázni személyenként maximum 2 millió forintos kamatmentesen visszatérítendő tőkejuttatásra vagy legfeljebb 6 havi minimálbérnek megfelelő önfoglalkoztatási támogatásra lehet. Bár a pályázat idei utolsó ciklusa október 31-el lezárult, jövő tavasszal tovább folytatódik a program.

Az első évben viszi a pénzt

A start előtt nem árt tudni, hogy a legtöbb vállalkozás csak az első 1-2 év után kezd ténylegesen hasznot hozni, addig csak viszi a pénzt. Ezért rendelkeznünk kell az átfutási idő átvészelésére elegendő anyagi forrással, miközben a vállalkozásvezetéssel járó pszichés terhekre, az önálló döntésekre, a hullámzó bevételekre is fel kell készülnünk.

Gyakori probléma, hogy a vállalkozó a könyvelőtől várja a pénzügyi problémák megoldását, pedig a cég gazdálkodásának első számú felelőse maga a vállalkozó - mondja Lakatos Istvánné, az Újrakezdést Segítő és Felzárkóztató Alapítvány igazgatója, aki több tréninget is tart vállalkozásindítást tervezőknek.

A szakemberek úgy látják, sikeres vállalkozásra akkor van nagyobb esély, ha nem a kényszer, nem a munkanélküliség elől menekülés, hanem az önmegvalósítás vágya hajtja az embert. Éppen ezért nem biztos, hogy jó döntés egy-egy elbocsátás utánazonnal a mély vízbe ugrani. Szakmai tapasztalat, a piac ismerete és személyes kapcsolatrendszer nélkül nem lehet megmaradni a piacon.

Takács Gabriella