2300? Az sok - Riport a leépítő Nokia-gyárból

2300 embert bocsát el a Nokia, elbocsátás, leépítés, riport Komáromban 2012.02.08-án
Vágólapra másolva!
A komáromi Nokia gyár dolgozóit nem lepte meg igazán a leépítés híre, az egyik alkalmazott szerint "éreztették" korábban is, hogy el fognak küldeni embereket. Az [origo] által a gyár kapujában megkérdezett munkások az Audi közeli üzemében bíznak, és nyugodtan fogadták a híreket. 
Vágólapra másolva!

"Mondták, hogy kevesebb emberre lesz szükség, de a szám megdöbbentett" - jelezte egy délutáni műszakos fiatal lány a komáromi Nokia-gyár előtt, hogy a dolgozók már hónapok óta számítottak a leépítésre. A Nokia szerda reggel adta ki közleményben, hogy 2300 alkalmazottját elküldi a komáromi gyárból. A cég arra hivatkozott, hogy Kínába telepíti az összeszerelést, a magyarországi telepén "az okostelefonok testre szabására fognak fókuszálni".

2300? Az sok.

A komáromi gyár dolgozói szerdán kaptak tájékoztatást a leépítésről, de csak az elbocsátás mértékét közölték velük. A kora délutáni műszakváltásnál két tucatnyi busz hozta a dolgozókat és vitte a délelőttösöket, az [origo] tudósítója az üzem előtti parkolóban beszélt néhány alkalmazottal, akik beletörődöttnek tűntek, nem látszott rajtuk elkeseredettség, inkább tanácstalanság.

Egy fiatal lány azt mondta, szeptemberben már tájékoztatták őket arról, hogy felülvizsgálják a Nokia működését, és ekkor "éreztették, hogy leépítés jöhet. Nem mondták ki, de éreztették." A lány mosolygott, könnyedén beszélt, de érezhetően feszült volt amiatt, hogy vajon mit fognak mondani nekik a gyárban, mivel ő is csak a hírekből hallott a leépítésről. A leginkább az foglalkoztatta, hogy vajon kiket küldenek el, és minek alapján választják ki őket.

Egy ötvenes évei elején járó szlovákiai magyar férfi is megerősítette, hogy szeptemberben már lehetett tudni a szándékot, de a számokat még nem. A mértéken ő is meglepődött, röviden csak annyit mondott rá: "2300? Az sok." Ő csoportvezető a gyárban, ezért nem csak amiatt aggódott, hogyan alakul az ő sorsa, hanem azért is, hány emberét küldik el.

Jellemző, hogy többször kijavította magát amiatt, hogy ne múlt időben beszéljen a munkahelyéről, amellyel nagyon elégedett volt. Mint mondta, nem kerestek rosszul, jól bánt velük a cég. Arról, hogy milyen lehetőségeket lát, azt említette, hogy a dolgozók közt az Audi-gyár népszerű, ahova átképzéssel többen elmehetnének dolgozni.

Eléggé lemaradt a Nokia

Egy korábbi dolgozó, akit egészségi állapota miatt bocsátottak el tavaly, szintén kilátogatott szerdán a Nokia-gyárhoz. Ő maga nem kap munkát, mert - mint mondta - már öreg, de a többi dolgozó "esélyének" az Audit tartotta, ahol "biztosan időbe telik, amíg megtanulják a munkát". Azt mondta, már korábban is érzékelni lehetett a trendet, hogy a gyártás fokozatosan Kínába kerül át. A komáromi ipari parkban több cég is megtelepedett, közül több a Nokia beszállítója volt, de ahogy a korábbi alkalmazott férfi elmondta, az évek alatt ezek sorra bezártak. "A globális vezetők elrontottak valamit" - mondta.

Fotó: Mudra László [origo]

Az alkalmazottak szinte mind a Nokia globális vezetését hibáztatták. Egy fiatal férfi arról beszélt, hogy "eléggé lemaradt a Nokia" az okostelefonok piacán. Azt említette, hogy az egyik, 2010-ben gyártásba vett modell már 2007-ben készen volt, így időt vesztegetett el a cég.

László Zoltán, a Nokia üzemi tanácsának vezetője arról számolt be, hogy a cégvezetéssel február 15-én kezdődik a konzultáció az elbocsátás feltételeiről, hogy a dolgozók első sorban arra kíváncsiak, kiket fognak elküldeni, emellett pedig arra, hogy mit kapnak, illetve, hogy pontosan mikor küldik el a munkásokat.

A Nokia csak annyit közölt, hogy 2012 folyamán küldi el a 2300 dolgozót, de az ütemezésről nem adott felvilágosítást. Ezt a délelőtti műszakon lévők sem tudták meg a cég reggel 9-kor tartott tájékoztatóján. A dolgozók elmondása szerint ott sem hangzott el több, mint amit nyilvánosságra is hozott a cég, azaz, hogy még idén sor kerül a leépítésre, és hogy a cég próbál majd segítséget nyújtani az elbocsátott embereknek.

László Zoltán a 2300 elbocsátandó névsoráról azt mondta, ez még nem született meg, de a cég a szakszervezettel együtt fogja meghozni a döntést. Egyelőre ő sem tudott meg többet, csupán annyit mondott még, hogy a vállalat és a szakszervezet is próbál segíteni elhelyezkedni az elbocsátandó dolgozóknak. A szakszervezeti titkár elmondása szerint nagyobb érzelmi kitörésre számított, de a dolgozók nagyon fegyelmezetten fogadták a bejelentést.

Fotó: Mudra László [origo]