Egyre többen vállalnak alkalmi munkát munkaviszony mellett

Vágólapra másolva!
Ugyan közel félmillóan váltották ki az alkalmi munkavállaláshoz szükséges alkalmai munkavállalói könyvet, hivatalosan 229 ezren használták a könyvet és végeztek ezáltal alkalmi munkát 2006-ban. A dolgozók kétharmada regisztrált munkanélküli volt. Érdekesség, hogy egy év alatt duplájára nőtt a munkaviszony mellett alkalmi munkát végzők aránya - írja az MTI.
Vágólapra másolva!

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat elemzése szerint alkalmi munkavállalói könyvvel egy-egy alkalmi munkavállaló 2006-ban átlagosan húsz napot dolgozott, alkalmanként nem egészen két napnyi munkát kapott. A könyveket csaknem kétharmad részben regisztrált álláskeresők váltották ki. Egy év alatt duplájára - 20 százalékra - nőtt azoknak az aránya, akik munkaviszonyban állnak, de további munkavállaláshoz szükségük volt a könyvre. A tanulók, nyugdíjasok együttesen 15 százalékot tettek ki.

Kisebb járulékteher

Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás előnye, hogy jóval kisebb a járulékfizetés. A járulékot a munkadíjhoz rendelt négy kategória szerint kell kiszámítani: az első kategória az 1.800-2.399 forintos napi munkadíjhoz 400 forintos napi közteherjegyet rendel, míg a negyedik szinten 3.600-4.600 forint közötti munkadíjnál 1.100 forint közteherjegyet kell kiadni.
A könyvet a munkavállalók ingyenesen válthatják ki a helyi munkaügyi kirendeltségeken. A közteherjegyeket a foglalkoztatók vásárolhatják meg, 100, 200, 500, 1.000 forintos címletekben a postahivatalokban.

Az alkalmi munkavállalói könyv használatát igazolni kell, ugyanis így válik jogosulttá az alkalmi munkavállaló a beragasztott közteherjegy mértékéig a társadalombiztosítási, munkanélküliségi juttatásokra.