Tömegesen lépnek be az orvosszakszervezetbe

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi átalakítás az orvosi érdekképviselet létszámában is érezteti hatását. Meghúszszorozódott a Magyar Orvosok Szakszervezetének létszáma: a korábbi 500-600-ról 14 ezerre bővült a tagság, így a szervezet már csaknem 400 munkahelyen van jelen - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A 14 ezerre bővült létszám lassan telt házat jelent, ugyanis a harmincezer orvos egyharmada vállalkozóként dolgozik, így nem is léphet be a szakszervezetbe.

Mint a lap írja, az ágazatban zajló változások hatására elbocsátások, növekvő adminisztráció jellemzi az ágazatot. A fehér köpenyesek úgy érzik, a gyógyszertámogatás rendjének változásával jelentősen csökkent az autonómiájuk. Ráadásul félelmeik szerint ez a folyamat korántsem ért véget. Az egészségbiztosítás részleges magántulajdonba adásával is új helyzetbe kerülnek: külső felügyeletet kapnak.

A harcosnak tartott Ligához csatlakoznak

Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy a szakszervezeti mozgalomban szinte fordulatot produkáltak. Az egyik pillanatról a másikra tizennégyezressé vált tagság, a napilap információja szerint, a Gaskó István által vezetett, harcosnak tartott Liga Szakszervezetekhez csatlakozik.