Lazábban veszik a szombati munkát

Vágólapra másolva!
Ebben a hónapban ez a második szombat, ami hivatalosan munkanapnak minősül. Vannak azonban cégek, ahová nem kell bemenni, ahová igen, ott is más ez a munkanap. Vállalati tréning, rövidített munkaidő, adminisztratív feladatok szerepelnek a munkaadók kelléktárában. A dolgozók erőbedobása is kisebbnek tűnik.
Vágólapra másolva!

A hétvégi munka sok szakmában természetesnek számít. A mentősök, a tűzoltók, a buszvezetők, az orvosok, a vendéglátósok számára a szombati és a vasárnapi nap is ugyanolyan, mint a többi. Más szakmák képviselőinek azonban csak ritkán kell szombaton vagy vasárnap is munkába indulni. Ha mégis marad munka, a legtöbben otthon veszik elő a feladatokat.

Többen mennek szabadságra

Októberben azonban kétszer is munkanap a szombat. A reggeli életképet szemlélve azonban úgy tűnik, a munkavállalók egy része otthon maradt. A zsúfolt buszok, villamosok, a körúti dugók mindkét szombati munkanapon elmaradtak. E meglátást erősítette meg Rigó Imre, a Raiffeisen Bank személyzeti vezetője. Tapasztalatai szerint az ilyen napokon jellemzően többen mennek szabadságra, mint más munkanapokon. Ám azt is hozzátette, ilyenkor az ügyfelek is kevesebben vannak.

Vannak cégek, amelyek ekkorra időzítik tréningjeiket. Az étteremeket üzemeltető Eurest Kft-nél például a dolgozók nem vettek ki szabadságot a múlt szombatra, hanem vállalati tréningen vettek részt. A cég nem volt teljesen elérhetetlen: "Egy kolléga itt maradt, őt egész nap lehetett keresni", tudtuk meg Demeter Ágnes, a cég HR munkatársától.

Áthidaló megoldás a céges tréning

Van olyan munkaadó is, amely rövidített napot tart. A Hunép Zrt.-nél például bár be kellett menni szombaton, viszont a felső vezetés az alkalmazottaknak megengedte, hogy munkaidejük vége előtt 2-3 órával hazamenjenek. "Nem jellemző, hogy többen vennének ki szabadságot ezen a napon, mint egy átlagos hétköznapon. Úgy tűnik, a munkavállalóknak megfelel ez a megoldás a munkás szombatokra. Eddig legalábbis senki nem kérte, hogy ez másként legyen" - avatott be Marodáné Gyöngyösi Mária, a vállalat HR-vezetője.

Ügyfélkapcsolat helyett adminisztratív munka

Sok vállalatnál szombaton némileg átszervezik a munkát. Az ügyfelek felhívása és tárgyalások helyett inkább a más munkanapokon elmaradt adminisztratív feladatokat végzik, rendet tesznek a számítógépben, az íróasztalon. E napon a munkahelyi stressz is kisebb, kevesebbet cseng a telefon, marad idő a nyugodt kávézásra.

"Nem dolgozunk teljes erőbedobással"

Hogy milyen a munkatempó? A megkérdezett cégek képviselői szerint sokban nem különbözik a többitől. A partnerek zöme elérhető, és a munkatársak sem dolgoznak kevésbé produktívan, mint máskor.

Találkoztunk azonban más vélekedésekkel is, igaz, névvel senki sem vállalta a kritikát, félve főnöke haragjától. Egy szolgáltatási cég munkatársa az egész osztály véleményét összegezte: "Bár a hosszú hétvége miatt dolgozunk, mégis sokkal jobb lenne, ha szombaton nem kellene bejönnünk, és otthon maradhatnánk mindannyian. Teljesen felborul ezáltal a hét, néha azt sem tudjuk, milyen nap van. Ráadásul úgy látjuk, hogy ezen a napon senki nem dolgozik teljes erőbedobással, jóval lazábban veszi mindenki a munkát. Szóval egy kicsit feleslegesnek is érezzük az egészet. Mivel kötelező, megtesszük..."

Oroszi Babett