Visszatámadnak a jól fizetett csúcsmenedzserek

Vágólapra másolva!
Ellentámadásba mentek át a magas jövedelmük miatt az utóbbi időben egyre többet támadott német vállalatvezetők. A menedzserek a munkavállalókkal szembeni felelősséggel és a heti akár 90 órás munkaidővel indokolták évi 3-4 millió eurós fizetésük létjogosultságát.
Vágólapra másolva!

A Bild am Sonntag című lap hasábjain René Obermann (Deutsche Telekom), Peter Löscher (Siemens), Hartmut Mehdorn (Deutsche Bahn) és Manfred Wennemer (Continental) fejtette ki, miért tartja indokoltnak évi 3-4 millió euros (közel 1 milliárd forintos) fizetését. A vezetők érvei részben a hosszú, hetente akár 90 órás munkaidőre és a részvényesekkel, valamint a munkavállalókkal szembeni felelősségre, és teljesítményüktől függő fizetésükre vonatkoztak.

A politikusok megosztottak

Korábban a német politikai élet vezető személyiségei is állást foglaltak. Horst Köhler szövetségi elnök önmérsékletre szólította fel a menedzsereket. Különösen azokat a vállalatvezetőket érték éles támadások, akik vitatható teljesítményt nyújtottak, mégis nagy összeget vihettek haza. Utóbbi magatartást a felsővezetők többsége is elítélte. Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnök védelmébe vette a csúcsmenedzsereket: ha az élsportolók vagy a médiasztárok csillagászati jövedelmeit nem irigyli a közvélemény, akkor a világszerte keresett, sikeres menedzserektől sem szabad sajnálni a pénzt - írja a Világgazdaság.