Állásokat vettek el a keleti munkavállalók Angliában

Vágólapra másolva!
Az Ernst & Young friss felmérése szerint Nagy-Britanniában csaknem 100 ezer 18 és 24 év közötti brit fiatal veszítette el állását a kevesebb bérért dolgozó külföldi munkavállalók miatt.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniába 1997 óta csaknem 1,5 millió külföldi munkavállaló érkezett, közülük sokan Európa keleti feléről jöttek az elmúlt három évben, az unió 2004-es bővítése óta. Ők pedig 40 százalékkal olcsóbban vállalnak munkát, mint amennyit egy brit kérne ugyanazért a feladatért. Épp ezért inkább őket foglalkoztatják a brit fiatalok helyett - írja az InfoRádió.hu.

Pozitív hatás: csökkenő kamatok

A gazdaságelemzők ugyanakkor úgy látják: mindezek ellenére a munkaerőpiac megnyitásának jó hatása volt a gazdaságra, például azzal, hogy mérséklődött az infláció. Ennek köszönhetően csökkentek a kamatok, ami azért előnyös, mert a legtöbb család hatalmas összegeket, több ezer fontot fordít egy évben jelzálogkölcsönének törlesztésére.

Az Ernst & Young felméréséből az is kiderül, hogy ha a bevándorlás a jelenlegi ütemben folytatódik, azaz évente csaknem 190 ezer munkavállaló érkezik az országba, akkor a gazdasági növekedés 3 százalékos is lehet, míg a bevándorlók nélkül a szám csak 2,2 százalék lenne.