Keresettek a műszaki diplomások és a szakmunkások

Vágólapra másolva!
A hazai cégeknél idén 56 ezerrel többen is dolgozhatnak, mint 2007 decemberében - állapította meg az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) 7740 szervezet körében végzett felmérése. Az ÁFSZ adatai szerint a legnagyobb létszámnövekedés a kereskedelem, a gépipar, az ingatlanügyek és a gazdasági szolgáltatás, a vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás területén működő vállalkozásoknál lehet - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Elbocsátásokra leginkább a közszférában lehet számítani, míg idén a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma is apad. A várható piaci mozgásokat a személyzeti tanácsadók, fejvadászok is visszaigazolták. A Tesk Tanácsadó Kft. tapasztalatai alapján idén is a műszaki területen dolgozók válthatnak legbátrabban. 2008 az informatikusok, a programozók, a tesztelők éve lesz - emelte ki Modori Adrienn értékesítési vezető. Az informatika terén elsősorban fejlesztőket keresnek, a diplomások közül az egy-két éves tapasztalatot szerzett, nyelveket is beszélő gépész- és villamosmérnököket várják a cégek.

A könyvelők, a CNC gépkezelők is keresettek

Élénk a mozgás a szolgáltató szektorban is: a pénzügyre, ügyfélkapcsolatra és értékesítésre kiszervezett központok pozíciói túlsúlyban vannak az álláspiacon. Csákvári Róbert, a Work-Force Kft. ügyvezetője szerint a bevallási időszak miatt rengeteg könyvelőt keresnek a cégek, de már az év elején egyre több felső vezető keres munkát. Ez utóbbit tapasztalja a Jobpilot ügyvezetője is, főleg a pénzügyi, értékesítési területen. Buda Szabolcs lapunknak elmondta: a hierarchia másik végén, a szakmunkásoknál a CNC gépek kezelőire van nagy igény.

Fizikai szakmunkával 350 ezer forint is kereshető

Rajtuk kívül főleg lakatosokat, hegesztőket, forgácsolókat toboroz az Estet Hungária Munkaerő-kölcsönző Kft. Tokár Péter, a társaság ügyvezetője jelezte: a gond csak az, hogy a vállalkozások nem fizetik meg a jó szakmunkásokat. Ám sok esetben épp a költségtakarékosság gátolja a cégek növekedését. Azok a vállalkozások, amelyek hajlandók megfizetni a jó fizikai munkaerőt (például egy CNC-marós fiatal szakember túlórával együtt akár bruttó 300-350 ezer forintot is keres, de ugyanez előfordul villanyszerelők és lakatosok esetében is), a minőségi termelés miatt könnyebben szerezhetnek új piaci lehetőségeket.

Az Észak-Dunántúlon a legnagyobb a kereslet

Az ÁFSZ prognózisa egyébként azt valószínűsíti: a foglalkoztatás növekedésére az idén főleg Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér megyében lehet számítani.