A magyarok többet dolgoznak az európai átlagnál

Vágólapra másolva!
Kevesebb szabadság és hosszabb munkaidő jellemzi az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott tagországokat, köztük Magyarországot is - derül ki az Eurofound, a munka- és életkörülmények javításával foglalkozó uniós szervezet felméréséből. Érdekesség, hogy néhány európai országban a hétvégére eső ünnepnapot vagy szabadnapban vagy pénzben kompenzálják.
Vágólapra másolva!

A 2006-os adatokra támaszkodó kutatás rámutat: míg a régi tagállamokban 1701 óra volt az átlagos éves munkaidő, addig Magyarországon 1856 óra. Eszerint a legtöbbet az észtek dolgoznak 1872 órával, míg a legkevesebbet a franciák 1568 órával.

Az ünnepnapok számában is mutatkoznak különbségek a tagállamok között. Magyarország ebben sem tartozik a "legbőkezűbb" országok közé. Hazánkban összesen 10 fizetett állami ünnep van, ellenben Szlovákiában és Olaszországban 12-12.

Ha az ünnep hétvégére esik...

Változó az is, hogy a hétvégére eső ünnepnapokat hogyan kompenzálják: ezzel Magyarországon nem foglalkoznak, Belgiumban viszont a szünnapot követő három hónap valamelyikében egy napon nem kell dolgozni, Olaszországban pedig egynapi fizetés jár az "elveszett" szabadnapért - derül ki a Napi Gazdaság cikkéből.