Mérnökhiánnyal küzd a magyar energiaszektor

Vágólapra másolva!
Könnyű annak a végzős mérnökhallgatónak elhelyezkednie, aki az energetikai szektort célozza meg. A kereslet nagyobb mint a kínálat, ezért a cégek már az államvizsga előtt lecsapnak a hallgatókra. Fokozza a hiányt, hogy a következő tíz évben ezer energetikai szakember megy nyugdíjba, ráadásul az iparág igénye tovább nő -  írja a Népszabadság. 
Vágólapra másolva!

Nem csupán Magyarországon, hanem az egész világon megfigyelhető a jelenség. A legnagyobb nemzeti olajtársaságok súlyos szakemberhiánnyal szembesülhetnek a következő évtizedben - derül ki a KPMG nemzetközi felméréséből. A megkérdezett vállalatok a világ olajtartalékainak 72 százaléka felett rendelkeznek. A legfelső vezetők egytől egyig azt állították, hogy az üzletmenet szempontjából a szakképzett munkaerő hiánya jelenti számukra a legnagyobb gondot.
- Készítettünk egy felmérést a következő évekre vonatkozó igényekről: a 23 válaszadó társaság - köztük a Mol, a Paksi Atomerőmű, a Mátrai, a Vértesi Erőmű, a Fővárosi Gázművek vagy a Magyar Villamos Művek - közel 17 ezer embert foglalkoztat, negyedük felsőfokú műszaki végzettségű. Közülük várhatóan több mint ezren mennek majd nyugdíjba tíz éven belül, őket pótolni kell. A teljes szektor szakemberigénye pedig - nem számolva a következő évekre tervezett energetikai nagyberuházások munkaerő-szükségletével - ennek a számnak két-háromszorosa lehet - nyilatkozta a Népszabadságnak Aszódi Attila, az Magyar Tudományos Akadémia Energetikai Bizottságának elnöke.