Aggasztó az orvosok és a nővérek külföldre vándorlása

Vágólapra másolva!
Bajban vannak a kórházak az egyre ijesztőbb méreteket öltő nővér- és orvoshiány miatt. Ennek oka, hogy egyre több fiatal egészségügyi dolgozó választja a külföldi munkát a hazai bér öt-, hatszorosáért - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Karádi István, a Semmelweis Egyetem (SE) Általános Orvostudományi Karának dékánja szerint a már korábban végzett ápolók tömegesen mennek külföldre, ahol akár a magyar bér öt-hatszorosát is megkeresik. A nővéri pályát a nettó 60-130 ezer forintos fizetés annyira népszerűtlenné tette, hogy az érdeklődés hiányában szinte megszűnt az utánpótlásképzés.

500 fővel kevesebb orvos végez

A dékán hozzátette: mivel az állam körülbelül ötven százalékkal kevesebb orvost képez a szükségesnél, a doktorok is hiányoznak az egészségügyi intézményekből. Jelenleg évente kilencszáz orvos végez, miközben 1400 friss diplomás kellene.

Leszögezte: azt nem lehet megakadályozni, hogy egyáltalán ne menjen külföldre magyar orvos, de magasabb bérekkel csökkenne az elvándorlók száma illetve a külföldön dolgozóktól utólagos tandíjat lehetne szedni, hiszen egy orvos képzése húszmillió forintjába kerül az államnak.