Romlott az álláspiaci helyzet Észak-Magyarországon

Vágólapra másolva!
Egy hónap alatt jelentősen, csaknem ötezerrel nőtt a nyilvántartott munkanélküliek száma az észak-magyarországi régió három megyéjében, márciusban már 110,5 ezer állástalant tartottak nyilván a munkaügyi kirendeltségek. A Borsod, Heves és Nógrád megyék alkotta régióban márciusban hétszáz fő csoportos létszámleépítését jelentették be. Valamelyest nőtt a munkakínálat is, ami az önkormányzatok közmunkaprogramba való bekapcsolódásával magyarázható.
Vágólapra másolva!

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében az év harmadik hónapjában a nyilvántartott álláskeresők által számított munkanélküliségi ráta 21,4 százalékos volt. A három megyében összességében 110 553 munkanélkülit tartott számon márciusban a regionális munkaügyi központ, 4,7 ezerrel többet, mint februárban, az előző év márciusához képest viszont 14,2 ezerrel többet. Ez utóbbi 14,7 százalékos növekedésnek felel meg.

A legtöbb munkanélkülit továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálták, számuk megközelítette a 69,5 ezret, Hevesben 21,3 ezer, míg Nógrádban csaknem 20 ezer volt a nyilvántartott munkanélküliek száma márciusban. A munkaügyi központ tájékoztatása szerint a régió fokozottan hátrányos munkaerő-piaci helyzetét jelzi, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén a második, Nógrád pedig a harmadik legmagasabb mutatóval rendelkezik az országban, de Heves megye átlaga is az országos fölött van. Észak-Magyarországon egyébiránt az álláskeresők 10 százaléka pályakezdő volt márciusban. Ez 1,6 százalékponttal magasabb az országos átlagtól.

6500 üres álláshely is volt

Az év harmadik hónapjában a három észak-keleti megyében 13 munkáltató csaknem hétszáz munkavállaló csoportos leépítését jelentette be, Borsodban és Hevesben csaknem ugyanannyi - 330-330 -, míg Nógrádban mindösszesen 24 munkahely szűnt illetve szűnik meg ilyen címen.

Munkaügyi szakemberek kedvezőnek ítélik, hogy a negatív tendenciák ellenére a munkaadók 6500 álláshelyre kerestek munkavállalót a három megyében, ez a szám több mint kétszerese volt a februárinak. A nagy mértékű keresletbővülés az "Út a munkához" programnak köszönhető elsősorban, a települési önkormányzatok ugyanis a közcélú foglalkoztatás keretében kívánnak több embert alkalmazni.