Dániában és Belgiumban is szabad lesz a munkavállalás

Vágólapra másolva!
Május elsejétől újabb ország vagy országok oldják fel a munkavállalási korlátokat a 2004-ben csatlakozott uniós tagállamok - így többek között Magyarország - munkavállalói számára. Dánia már hivatalosan jelezte, hogy eltörli az engedélyezést, Belgium pedig sajtóértesülések szerint ugyancsak erre készül. Az eddig korlátozóknak a hónap végéig kell nyilatkozni, hogy élnek-e még két évig ezzel a jogukkal.
Vágólapra másolva!

Dánia május elsejétől lehetővé teszi a korlátlan munkavállalást a magyar állampolgárok számára - közölte a Külügyminisztérium. A külügyi tárcát Dánia budapesti Nagykövetsége szóbeli jegyzékben értesítette a döntésről. Dánia a tizenkettedik tagállam, amely eltörli a munkaerő szabad áramlását akadályozó akadályokat.

Belgiumban a brüsszeli régió vonakodott

A La Libre Belgique című napilap szerint Belgium is feloldja a korlátokat, bár az ottani politika nem volt egységes a megmaradt intézkedések további sorsát illetően. Végül egyebek között az döntött, hogy az Európai Bizottság aligha értett volna egyet a korlátozások fenntartásával egy olyan ország esetében, amely nem szomszédos a szóban forgó térséggel.

Miközben a két fő belga régió, Flandria és Vallónia már jelezte, hogy nincs kifogása a piacok teljes megnyitása előtt, a külön régiónak számító Brüsszel féltette saját munkaerőpiacát. Elszigetelt álláspontját azonban a főváros is kénytelen volt feladni a többség nyomására.

Ausztria, Németország továbbra is korlátoz

A csatlakozási tárgyalásokon kialkudott feltételek szerint a munkaerő-piaci korlátozásokat még fenntartó uniós tagországoknak legkésőbb e hónap végéig jelezniük kell az Európai Bizottságnak, ha az intézkedéseket folytatni akarják. Ezt azonban csak kiemelten nyomós ok, a piac súlyos zavara esetén határozhatják el.

A régebbi uniós tagországok közül eddig Ausztria és Németország jelezte, hogy továbbra is élni kívánnak bizonyos korlátozó intézkedésekkel. A 2004-ben belépett országok munkavállalóit Nagy-Britannia, Írország és Svédország már a csatlakozás óta korlátozás nélkül engedi területére. Spanyolország, Portugália, Görögország és Finnország 2006-ban csatlakozott hozzájuk, míg Franciaország, Olaszország, Hollandia és Luxemburg később döntött erről.