Elképesztő kamerával érkezett meg az új kínai csúcstelefon

Vágólapra másolva!
Meg is kérik a Xiaomi 14 Ultra árát, de vajon megéri? Megnéztük.
Vágólapra másolva!

Megérkezett hozzánk a Xiaomi legújabb zászlóshajója, Xiaomi 14 Ultra, mi pedig ki is próbáltuk, hogy mennyire ultra ez a készülék. Elöljáróban el kell mondanunk, hogy az árát tekintve mindenképpen, ugyanis a 600 000 forintos árcédula a piac legnevesebb gyártóinak csúcskészülékeivel van egy szinten. Hogy ez jó-e így, és hogy egyáltalán tényleg így van-e, arról kicsit később még értekezünk egyet, most viszont nézzük, mit is tud ez a telefon.

Xiaomi 14 Ultra teszt
A kamerasziget elég nagy méretű a Xiaomi 14 Ultra hátulján

Dizájn és megjelenítés

A Xiaomi 14 Ultra szoftveres és hardveresen is komolyan lett összerakva. Minden sarkából prémium érzetet kelt (ami csak képletesen értendő, hiszen a készüléknek nem igazán vannak sarkai). A hátlap vegán bőrborítást tartalmaz, amely puha tapintású, de szilárd fogást biztosít. A hátsó kamera kerek modulja a hagyományos kamerák nagyméretű lencséjét utánozza. A keret fém (egyelőre nem titán), és masszívnak tűnik.

Xiaomi 14 Ultra teszt
A kijelzője szép, fényes

A sok extra kamerafunkció egyben megnövekedett méretet és súlyt is jelent. A Xiaomi 14 8,2 mm-es vastagságához képest a Xiaomi 14 Ultra 9,2 mm-es a kameradudorral együtt és ez a milliméter teljes egészében a kameráknak köszönhető. Hasonlóképpen, a súlya 193 grammról 219 grammra nőtt. A technológia világában pedig minden milliméter és milligramm számít.

Az Ultra a telefon nevében nem csak a felturbózott kamerákat jelenti, hanem a kijelző specifikációit is. A Xiaomi 14 Ultra az Ultra nélküli modellnél kicsit nagyobb, 6,73 hüvelykes AMOLED kijelzővel rendelkezik, jobb felbontással (3200 x 1440 pixel) és akár 3000nits fényerővel. A Dolby Atmos támogatással ellátott hangos sztereó hangszórók szintén kiegészítik az élményt, bár azért azt szögezzük le gyorsan, hogy azért itt még egy telefonról beszélünk, szóval ilyen magasságokban képzeljük el a hangélményt.

Bár a legtöbb felhasználó elégedett lesz a kijelző teljesítményével, legyen szó akár a színvisszaadásról, a kontrasztról vagy a mély feketékről, azért verőfényes napsütésben jól jött volna egy kis matt bevonat, olyan, amit az egyik konkurenstől már láttunk.

Kamerák

Hát igen, a kamerák. Ezek azok a részei a telefonnak, amik az egész készüléket utcahossznyi távolságból is felismerhetővé teszik. A Xiaomi 14 Ultra egy négykamerás rendszernek ad otthont a hátlapon, ellentétben a Xiaomi 14 három kamerás elrendezésével. Ezek a kamerák pedig egy visszafogottnak semmiképpen nem nevezhető kör alakú kamerasziget alatt helyezkednek el, melynek közepén ott virít a minőség záloga, a „Leica” felirat.

Xiaomi 14 Ultra teszt
Szép időben tökéletes képeket készít

A hátsó kamerarendszerében megtalálható:

  1. Egy 50MP kamera OIS-szel és fokozatmentesen változtatható rekeszértékkel (f/1,63 - f/4,0). Az elsődleges kamera egy 1 hüvelykes LYT-900 érzékelőt használ.
  2. Egy 50MP-es telefotó kamera OIS-szel, 3,2x optikai zoommal és 75 mm-es lebegő lencsével.
  3. Egy további 50MP-es teleobjektíves kamera 5X optikai zoommal, OIS-szel és 120X digitális zoomot biztosító periszkópszerű lencsével.
  4. Valamint egy 50MP-es ultraszéles látószögű kamera autofókuszos képességekkel.
Xiaomi 14 Ultra teszt
A közelképek is szépek

Nem szabad elfelejteni, hogy a Xiaomi a Leicával való partnerségnek köszönhetően számos szűrőt és üzemmódot kínál, hogy az általános kameraélményt még menőbbé tegye. Még makrófotókat is készíthetünk a teleobjektív és az ultraszéles kamera segítségével. Az okostelefon rendelkezik UltraRAW móddal a 16 bites színekkel készült képek rögzítéséhez. Emellett AI-alapú funkciók is rendelkezésre állnak, köztük a jelenetoptimalizáló és a Magic Eraser.

Xiaomi 14 Ultra teszt
Az éjszakai mód elképesztő

Gyenge fényviszonyok között a Xiaomi 14 Ultra képes megőrizni a részleteket anélkül, hogy túl sok zajt adna a képhez. A 32 megapixeles előlapi kamera is viszonylag jól teljesít. Bár időnként észrevehető a bőrszín világosodása, ez nem túl erős. Emellett az előlapi kamera olyan funkciókat kínál, mint a dinamikus keretezés (0,8x, 1x), portré mód bokeh és mélységszabályozással, és még sok más. Néhány AI funkció, például a tárgyeltávolító és az automatikus színezés jelentősen javítja a képek minőségét, akár az elülső, akár a hátsó kamerával készültek.

Összességében az állóképek készítése a Xiaomi 14 Ultrával nem jelent problémát, és az egy további teleobjektív kamera, valamint a Leica partnerség nagyszerű képminőséget biztosít. 

A Xiaomi 14 Ultra azért is különleges, mert az okostelefont teljes értékű digitális kamerává lehet alakítani, fizikai gombokkal a videó elindításához vagy a fényerő beállításához. Sajnos ez csak a dedikált Xiaomi fotós készlettel lehetséges, és ezt bizony valami alternatív útvonalon kell megszerezni, mert Magyarországon nem lesz kapható.

Teljesítmény, szoftver és akkumulátor

A Xiaomi egyetlen tárhelyopciót kínál 512 GB UFS 4.0 tárhelyet és 16 GB LPDDR5X RAM-ot. Ennek van értelme, mivel a fényképek és videók jobb részletessége nagyobb fájlméretet eredményez, szóval érthető, hogy miért nincs kisebb verzió, de azt, hogy miért nem rendelhetjük nagyobb tárhellyel a készüléket, azt már nem értjük.

Teljesítmény tekintetében nem sok különbség van a Xiaomi 14 és 14 Ultra között, mivel mindkét okostelefonban a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 SoC dobog. A teljesítmény pörgős, és a kamera alkalmazás rendkívül gördülékeny annak ellenére, hogy rengeteg funkciója van. A telefon az Android 14 alapú HyperOS-t is szállítja, hogy jobb integrációt kínáljon más Xiaomi termékekkel. A HyperOS-szel ellátott új felhasználói felület is csiszoltabbnak tűnik, bár az előtelepített alkalmazások csökkentése és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos funkciók finomítása terén még van hova fejlődni.

A Xiaomi 14 Ultra egy viszonylag nagyobb, 5000mAh-s akkumulátort is hordoz, amely támogatja a 90W-os vezetékes és a 80W-os vezeték nélküli töltést. A mellékelt töltővel így a telefon nagyjából 40 perc alatt töltődik fel 0-ról 100 százalékra. Erre viszont ritkán lesz szükség, mert maximális beállítások engedélyezése mellett is tekintélyes akkumulátor-üzemidőre számíthatunk. Ha a beállításokkal kicsit is óvatosan bánunk, akkor a telefon könnyedén kibír egy teljes napot, bár az az igazság, hogy az elődjénél kicsit jobban merül, ami azt mutatja, hogy ez a HyperOS még elbírna némi optimalizációt.

Xiaomi 14 Ultra - összegzés

Ha egy igazi zászlóshajó értéke a kamerateljesítményben rejlik, akkor a Xiaomi 14 Ultra minden pénzt megér. Vannak más területek is, ahol az okostelefon kiemelkedik, legyen szó a kijelzőről, az akkumulátorról, a felépítésről vagy akár a töltési sebességről.

Mindazonáltal vannak olyan területek, ahol a Xiaomi javíthatná még a bizonyítványt, különösen a szoftveres élmény terén, hogy felvegye a versenyt a Google Pixel 8 Pro és a Samsung Galaxy S24 Ultra modellekkel.

Egyébként, ha egy kamerafókuszú okostelefont keresünk, amely viszonylag kedvezőbb árcédulával rendelkezik, mint a Galaxy S24 Ultra, a Xiaomi 14 Ultra egy jó választás lehet, különösen azért, mert ez a telefon már most jó 150 ezres kedvezménnyel kapható meg a listaárához képest itt-ott és ez bizony már egy nagyon jó ár érte. A hivatalos Xiaomi oldalon pedig egy ajándék fotónyomtatót is kapunk mellé.
 Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!